فناوری
خودرو هایی که به زودی وارد بازار ایران می شوند
منتشر شده
1 سال پیشدر
توسط
چوبین
دو شرکت بزرگ خودروساز کشور یعنی ایران خودرو و سایپا مدت هاست که محصول جدیدی را به جز تارا و شاهین در کشور رونمایی نکرده بودند. البته محصولات فیس لیفتی عرضه کرده بودند که جز تغییرات خیلی جزیی مانند تغییر رنگ در سقف و یا تغییر چراغهای جلو و عقب و یا سپرها چیزی برای گفتن نداشتند. محصولاتی مانند ساینا اس، کوییک آر در سایپا و رانا پلاس و سورن پلاس و یا ۲۰۷ سقف شیشهای در ایران خودرو.
بازار خودروی کشور به شدت تشنه ورود محصولات جدید و به روز هست. اخیرا شرکتهای خودروساز خصوصی اقدام به معرفی محصولات جدید کرده اند که همه آنها در کلاس شاسی بلند و کراس اوور هستند و همچنین همگی انها در چینی بودن مشترک هستند. دقیقا برعکس خودروسازان دولتی که به دنبال خودروهای سدان اتاق متوسط هستند و از زمان رونمایی و معرفی تا عرضه آنها حدود ۳ تا ۴ سالی زمان میبرد.
همه خودروسازان وطنی مجبور به همکاری مشترک با شرکتهای چینی هستند و در این بین کمتر هم توانسته اند سراغ خوردوسازان بزرگ و مطرح چین مانند سایک موتور، جیلی، بایک و یا ام جی موتور بروند که بعد از آغاز دور دوم تحریمها بر علیه ایران علاقهای به همکاری مشترک از خود نشان نداده اند.
در این مطلب قصد داریم به معرفی خودروهای جدیدی که در سال ۹۹ وارد بازار شده اند و یا قرار است وارد شوند بپردازیم. شایان ذکر است که احتمال دارد خودروهای معرفی شده با نسخهای که وارد بازار میشود دارای تفاوتهایی در مشخصات فنی و یا امکانات باشند. در این مطلب خودروهایی مثل ۲۰۷ دنده با سقف شیشهای (پانوروما) و یا دنا پلاس توربو اتومات هم میتوانستند حضور داشته باشند، ولی به علت تکراری بودن این محصولات از ذکر آنها در این نوشتار خودداری کردیم.
۱- فردا SX5
فردا SX۵ در واقع همان دانگفنگ SX۵ است که در بازار چین، با نام دانگفنگ X۵ فروخته میشود. قیمت قطعی این خودرو که رسما اعلام شده است ۵۹۰ میلیون تومان میباشد که در اولین مرحله از فروش این خودروی شاسی بلند مبلغ ۴۰ میلیون تومان تخفیف در آن لحاظ شده است. این خودرو دارای موتور با حجم ۱.۶ تنفس طبیعی با قدرت ۱۲۳ اس بخار و گشتاور ۱۵۱ نیوتونمتری ساخت میتسوبیشی ژاپن میباشد.
البته احتمال دراد که سرنوشت تلخی که هایما S۷ تنفس طبیعی (با موتور ۲.۰ لیتری) یا چری تیگو ۵ تنفس طبیعی دچارش شدند، گریبان این شاسی بلند جدید فردا SX۵ را هم بگیرد و موفقیت چندانی در کسب سهم مناسبی از بازار و فروش به دست نیاورد.
۲- KMC K7 کرمان موتور
جک X۷ با نام KMC K۷ کرمان موتوردر ایران عرضه میشود محصول جدید جک موتور چین است. قیمت قطعی این خودرو در اولین مرحله از فروش در کشور ۹۵۰ میلیون تومان اعلام شده است. KMC K۷ کرمان موتور به یک موتور ۱.۵ لیتری توربوشارژ ۴ سیلندر بنزینی با توان ۱۷۴ اسببخار و گشتاور ۲۵۱ نیوتنمتر مجهز شده است.
توان تولیدی این پیشرانه به وسیله یک جعبه دنده ۶ سرعت DCT (دوکلاچه) به محور جلو منتقل میشود KMC K۷ کرمان موتور با این ترکیب پیشرانه و وزن ۱۷۱۵ کیلوگرمی به حداکثر سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت میرسد و مصرف سوخت آن در سیکلهای شهری، ترکیبی و جاده به ترتیب با ۱۰.۱، ۸.۶ و ۷ لیتر اعلام شده است.
۳- JMC S350 ریگان خودرو
کارخانه «ریگان خودرو» در ارگ جدید بم، خط تولید شاسی بلند «JMC S۳۵۰» را افتتاح کرد. جی ام سی S۳۵۰، بعد از کوپا T۲۱۰ حالا دومین محصولی است که ریگان خودرو قصد عرضه آن را در بازار کشورمان دارد.
نسخههای دو دیفرانسیل S۳۵۰ در بازار چین حداکثر ۱۷۴ هزار یوآن (یا معادل تقریبی ۲۴ هزار دلار) قیمت دارند که تقریبا با مدلهایی مانند هاوال H۶، چانگان CS۷۵ و زوتی T۶۰۰ هم قیمت است.
۴- شاهین سایپا
محصول جدید سایپا بعد از معرفی و رونمایی در سال ۹۸ سرانجام در اواخر پاییز، روی خط تولید رفت. قیمت نهایی کارخانه شاهین در سه ماهه سوم امسال ۲،۳۶۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال از طرف شورای رقبت اعلام شده که با احتساب افزوده شماره گذاری و بیمه، ممکن است حدود ۱۳ درصد به این مبلغ اضافه شود. سایپا، مشخصات نهایی تیپهای مختلف “شاهین” را اعلام کرده است. سایپا شاهین با دو تیپ S و G وارد بازار خواهد شد. سایپا شاهین که از چندی پیش فروش آن در سایپا آغاز شده است در دو تیپ S و G عرضه خواهد شد.
پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو سایپا شاهین، ۱۱۰ اسب بخار قدرت را با گشتاور ۱۶۵ نیوتن متری در اختیار کاربر قرار میدهد و با جعبه دنده دستی به بازار خواهد آمد.
۵- تارا ایران خودرو
تارا جدیدترین خودروی مونتاژی در ایران خودرو میباشد. این محصول جدید در ابتدا K۱۳۲ نامیده شده بود. خودرویی سدان در کلاس ابعادی C است که با بهره گیری از طراحی متخصصان این شرکت و با بهره گیری از خودروی پژو ۳۰۱ تولید خواهد شد.
این خودرو خانوادگی، در دو مدل با گیربکس دستی و اتوماتیک و با دارا بودن استاندارد آلایندگی یورو ۵، یکی از سازگارترین خودروهای ایران با محیط زیست است.
موتور ۱۶۰۰ سی سی، ۴ سیلندر با تنفس طبیعی، قدرت موتور ۱۱۰ اسب بخار را دارا میباشد. قیمت این خودرو هنوز اعلام نشده است، ولی طبق پیش بینیها قیمت این خودرو هم ردیف دنا پلاس خواهد بود.
۶-دیگنیتی پرایم
دیگنیتی پرایم با امکاناتی از نظر تجهیزات و آپشنهای رفاهی و ایمنی بالا روانه بازار خواهد شد و دارای ایربگهای راننده، سرنشین و جانبی، کروز کنترل، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای جانبی برقی، سنسور پارک و دوربین دنده عقب، دی لایت، اتو لایت، دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم هوشمند ورود بدون کلید و استارت دکمهای و… است.
دیگنیتی با پیشرانه SFG۱۵T در خط تولید بهمن موتور مونتاژ خواهد شد. این پیشرانه از نوع ۵/۱ لیتری مجهز به توربو شارژ است و ۱۴۸ اسب بخار را با گشتاور ۲۲۰ نیوتن متر تولید میکند. حداکثر گشتاور این پیشرانه در ۱۸۰۰ تا ۴۰۰۰ دور در دقیقه قابل بهره برداری است و این توان به وسیله جعبه دنده اتوماتیک CVT به چرخهای جلو منتقل میشود.
پیشرانه خودروی دیگنیتی دارای استاندارد آلایندگی یورو ۵ است و ظرفیت مخزن سوخت ۵۸ لیتر است. قیمت این خودرو توسط گروه بهمن موتور هنوز اعلام نشده است.
۷- چری تیگو ۵ توربو
چری تیگو ۵ به عنوان یک خودرو جا افتاده در بازار شناخته میشود، ولی مشکل اصلی این خودرو موتور ضعیف آن میباشد که به زودی مدل توربو این خودرو با گیربکس جدید مطابق با تقاضای بازار خودروی کشور وارد مرحله تولید و عرضه خواهد شد.
موتور توربو این خودرو، همان موتور معروف ۱.۵ لیتری توربو میباشد که بر روی محصولات معروف شرکت مدیران خودرو، چون تیگو ۷، آریزو ۶، ایکس ۵۵ و آریزو ۵ قرار دارد که عملکرد نسبتا خوب و بهینهای را داشته است. این موتور طراحی شرکت معروف اتریشی AVL میباشد و سیستم توربو آن نیز تکنولوژی شرکت معروف هانیوال میباشد.
از سوی دیگر گیربکس این خودرو نیز نسل جدید گیربکسهای CVT ۲۵ میباشد که این گیربکسها ۹ سرعته بوده و اولین بار بر روی خودروی آریزو ۶ نصب گردید که آن هم عملکرد موفقی دارد. این گیربکس جدید همراه با موتور توربو کارایی بالایی را دارد.
هنوز قیمت نهایی و قطعی این خودرو اعلام نشده است.
۸- ام وی ام ایکس ۵۵
خودروی جدید ام وی ام ایکس ۵۵ که در بازار جهانی با نام “تیگو ۴” شناخته میشود درآذرماه ۹۸ از سوی مدیران خودرو فروش آن آغاز شده بود.
MVM X۵۵ از یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو با قدرت ۱۴۷ اسب بخار بهره میبرد. گیربکس این خودرو از نوع دوکلاچه و به صورت ۶ سرعته اتوماتیک میباشد.
از مهمترین تجهیزات این خودرو میتوان به: فرمان کمکی برقی – ۶ کیسه هوای ۱۰ نقطهای -ترمز ABS، EBD و BA- سیستم کنترل پایداری و هرزگردی- ترمز پارک برقی- اتوهلد- کنترل شروع حرکت در سربالایی- صندلی راننده برقی- دوربین ۳۶۰ درجه- کروز کنترل- سانروف- سنسور پارک- چراغ روشنایی روز (دیلایت) و سنسور نور اشاره کرد.
قیمت این خودرو در کارخانه ۸۵۵ میلیون در مدل فول تومان میباشد، ولی در بازار کمتر از ۸۰۰ میلیون تومان خرید و فروش میشود.
۹-SWM سیف خودرو
مدتی است که تولید مدل G۰۱ کراساوور دو رگهی ایتالیایی، چینی در سیف خودرو آغاز شده است. با توجه به لزوم تنوع و گسترش سبد محصولات قرار است به زودی مدل G۰۱F نیز در این شرکت تولید شود. هر دو مدل از لحاظ پیشرانه، قدرت و حجم موتور و سیستم گیربکس یکسان هستند، اما از نظر ظاهری تفاوتهایی با هم دارند. خودرو SWM G۰۱ یک خودروی چهار سیلندر ۱.۵ لیتری توربوشارژ است که میتواند حداکثر ۱۵۶ اسب بخار و ۲۳۰ نیوتنمتر گشتاور تولید کند و دارای گیربکس شش سرعته خودکار است. محصول جدید سیف خودرو مجهز به شش کیسه هوا، دوربین ۳۶۰ درجه، شارژر موبایل وایرلس، چراغهای گردشی در پیچ و سقف پانوراما است.
سیف خودرو قیمت نقدی G۰۱ با موعد تحویل مرداد ماه را ۵۸۰ میلیون تومان و قیمت نقدی G۰۱F با موعد تحویل شهریور ماه ۶۵۰ میلیون تومان اعلام شده، این در حالی است که قیمت این خودروها در خردادماه ۹۹ به ترتیب ۳۱۰ و ۳۵۰ میلیون تومان اعلام شده بود.. قیمت فعلی این خودرو در بازار در حدود ۷۹۰ میلیون تومان میباشد.
۱۰-لیفان ایکس ۷۰ بم خودرو
لیفان X۷۰ محصول جدید کرمان موتور از کمپانی لیفان میباشد که در گروه خودروسازان بم قرار است تولید شود. سیستم مدیریت پایداری ESP همچنین استارت دکمهای، ورود بدون کلید (Keyless)، صندلی برقی راننده و گرمکن داخلی برای صندلیهای جلو، امکانات موجود در کراساوور لیفان هستند. پیشرانه لیفان X۷۰ دارای پیشرانه دولیتری تنفس طبیعی، همراه جعبهدنده CVT است. این موتور، ۱۴۰اسببخار قدرت و ۱۸۰نیوتونمتر گشتاور دارد. باید در عمل تست شود و مقایسه بین این محصول جدید با سایر رقبا انجام گیرد تا قطعیتر بتوان درباره موتور ۲ لیتری این خودرو بدون توربوشارژر هم میباشد قضاوت کرد.
براساس اعلام رسمی شرکت خودروسازان بم در مهرماه سال ۹۹ و اولین قیمتهای اعلامشده قرار بود خودرو لیفان X۷۰ با قیمت نهایی ۵۸۰میلیونتومان به دست مصرفکنندگان برسد.
۱۱- کراس اوور T60 YEMA
اخبار متعددی از همکاری ماموت خودرو (نماینده فولکس واگن در ایران) با برند YEMA چین به گوش میرسید و کراس اوور T۶۰ یکی از اصلیترین گزینههای شروع فعالیت یما در ایران به حساب میآمد، اما ظاهرا در نهایت T۶۰ با برند مادر یعنی Levdeo به خاک ایران قدم گذاشته است.
خودرو Levdeo T۶۰ با دو پیشرانه ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی ۱۱۲ اسب بخاری و ۱.۵ لیتری توربو ۱۵۶ اسب بخار عرضه میشود و برای سیستم انتقال قدرت به محور جلو دو گیربکس CVT و ۵ سرعته دستی پیش روی طرف ایرانی است. با توجه به قیمت حدود ۹ تا ۱۴ هزار دلاری این محصول در بازار چین پیشبینی میشود T۶۰ با قیمتی بین خودروهای هموطنش یعنی ام وی ام X۲۲ و X۳۳ به بازار عرضه شود.
۱۲- پیکاپ T8 جک
پیکاپ جک تی ۸ در دسته پیکاپهای متوسط قرار دارد که در مدل دو کابین وارد بازار ایران میشود و رقبایی همچون آمیکو آسنا و پیکاپ فوتون تونلند را در برابر خود میبیند. پیکاپ جک تی ۸ با پیشرانه ۱۹۹۷ سی سی با توان ۱۷۴ اسب بخار و گشتاور ۲۹۰ نیوتن متر که از دورهای پایین در دسترس است راهی بازار میشود که این قدرت از طریق یک گیربکس ۶ سرعته دستی به چهار چرخ خودرو منتقل خواهد شد. جک تی ۸ با فرمان هیدرولیک و ترمزهای ۴ چرخ دیسکی با رینگهای ۱۸ اینچی تراش خورده به بازار میآید.
پیش فروش اولین مرحله از این خودرو آغز شده است، ولی هنوز قیمت آن اعلام نشده است. براساس برخی اطلاعات دریافتی ما، حدود قیمت این محصول ۷۰۰ میلیون تومان خواهد بود، ولی امکان دارد با توجه نوسانات نرخ ارز این قیمت در زمان آغاز فروش رسمی متفاوت باشد.

شاید دوست داشته باشید

تیکتاک یک شبکه اجتماعی چینی است که از طریق اپلیکیشنهای آیآواس و اندروید قابل دسترس میباشد. این اپلیکیشن ابتدا با عنوان دوئین در سپتامبر ۲۰۱۶ در چین عرضه شد و عرضه آن برای خارج از چین، با عنوان تیکتاک در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت. تیکتاک به کاربران اجازه میدهد که موزیکویدئوهای بسیار کوتاه ۳ تا ۶۰ ثانیهای بسازند.
تیکتاک در سال ۲۰۱۷ با اپلیکیشن محبوب musical.ly تلفیق شد و به محبوبیت فراوانی رسید. این محبوبیت بهخصوص بین نوجوانان بسیار مشهود بود و تا سال ۲۰۱۹ توانست ۸۰۰ میلیون کاربر را جذب کند و این رقم امسال از مرز یک میلیارد کاربر نیز عبور کرده است و اکنون با فرگیر شدن محبوبیت آن علاوه بر نوجوانان، بسیاری از چهرههای معروف دنیای هنر و سرگرمی به استفاده از آن روی آوردهاند.
میتوان گفت تیک تاک اولین اپلیکیشن چینی به حساب میآید که تا این حد در سطح بینالملل موفق بوده است.
کاربران تیک تاک بیشتر از کدام کشور هستند؟
این اپلیکیشن چینی برای ۱۵۴ کشور مختلف در سطح وب قابل دسترس میباشد و ۴۰ درصد از کاربران آن غیر چینی میباشند. کشور هند یکی از پرکاربرترین کشورها در این اپلیکیشن به حساب میآید. تا به امروز تقریبا ۲۵ درصد کاربران از هند این برنامه را دانلود کردهاند.
در سال ۲۰۱۹، کاربران اینترنتی در چین بیشتر از ۶۰۰ میلیون ساعت در روز را صرف تماشای ویدیوهای کوتاه این اپلیکیشن کردند؛ که البته عدد بالایی به حساب میآید و میتوان از همین اعداد و ارقام به میزان محبوبیت تیک تاک پی برد.
تیک تاک، یک سرگرمی کوتاه
وقتی اپلیکیشن تیک تاک را باز میکنید، با هجوم ویدیوهایی از افراد معمولی سراسر کشور مواجه میشوید. بیشتر این ویدیوها لبهمگامیهای نوجوانان روی موسیقیها یا ویدیویی خندهدار از آنها میباشند و به همین خاطر افراد بالای ۲۰ سال چندان با این ویدیوها ارتباط برقرار نمیکنند، اما همین ویدیوها موفق میشوند میلیونها فالوور درو کنند.
شاید یکی از دلایلی که تیک تاک برای برخی قابل درک نیست، کوتاه بودن ویدیوها باشد. تیک تاک اصولا ویدیوهای ۱۵ ثانیهای را به نمایش میگذارد. البته امکان اشتراکگذاری ویدیوهای یک دقیقهای هم در این اپلیکیشن وجود دارد، ولی ویدیوهای یک دقیقهای هم کوتاه به حساب میآیند و همین موضوع باعث میشود شما در روزهای ابتدایی استفاده از این اپلیکیشن، چندان ارتباطی با آن برقرار نکنید.
سلبریتیها در تیک تاک
گفته میشود مسئولین تیک تاک با سلبریتیها و افرادی که فالور زیادی در اینستاگرام دارند، مستقیما تماس میگیرند و از آنها دعوت میکنند که به این شبکه اجتماعی بپیوندند.
ویل اسمیث، بازیگر مشهور هالیوود یکی از افرادیست که در سال ۲۰۱۹ به جمع کاربران این اپلیکیشن پیوست و در طول چند هفته موفق شد بیشتر از یک میلیون فالوور جذب کند.
جنیفر لوپز، مایلی سایرس، جسیکا آلبا، جاستین بیبر، آلیشا کیز و آریانا گراند از دیگر سلبریتیهایی هستند که حضوری پررنگ در تیکتاک داشتهاند و باعث محبوبیت هرچه بیشتر این اپلیکیشن در میان مردم شدهاند.
حقایقی از تیک تاک
- اپلیکیشن تیکتاک تاکنون توسط بیش از ۱.۵ میلیارد نفر در سطح دنیا دانلود شده است.
- ۴۶۶ میلیون از کاربران تیکتاک از هند هستند، ۱۷۳ میلیون نفر از چین و ۱۲۳ میلیون نفر از آمریکا.
- کاربران تیکتاک بهطور میانگین ۵۲ دقیقه از روز را در تیک تاک سپری میکنند.
- ماهانه ۶۰ میلیون نفر از آمریکا وارد تیکتاک میشوند که ۶۰ درصد آنها زن و ۴۰ درصدشان مرد هستند.
- از ۲۱ مهر ۹۸ دسترسی کاربران ایرانی به این اپلیکیشن قطع شده است و استفاده از آن با فیلترشکن صورت میگیرد.
تیک تاک چه هدفی را پیش گرفته است؟
زمانی که یک اپلیکیشن جدید سر از مارکتها در میآورد و به سرعت میان مردم به مجبوبیت میرسد، درک این موضوع که چرا به این اپلیکیشن نیاز داریم کمی دشوار میشود.
از اپلیکیشن اینستاگرام تا مدتها به عنوان اپلیکیشنی برای افزودن فیلتر روی عکسها، استفاده میشد، اما پس از مدتی تبدیل به یک رسانه اجتماعی محبوب و فضایی برای انجام مارکتینگ شد. استوریهای اسنپ چت در ابتدا مضحک به نظر میرسیدند، اما با محبوب شدن آنها، اینستاگرام ایدهی استوری را از اسنپ چت دزدید و همین استوریها حالا فضای مارکتینگ را فراهم میکنند.
میلیونها انسان دقایقی از روز را برای سرگرمی در تیکتاک میگذرانند و همین جمعیت میتواند منجر به شکلگیری کسب و کارهای اینترنتی در این اپلیکیشن شوند. سیر تکاملی اپلیکیشنهایی با امکان مارکتینگ، مانند اینستاگرام و اسنپ چت، ثابت کرده است که هرچیزی با وجود کاربران فعال در شبکه اجتماعی امکانپذیر است.

در گذشتههای نه چندان دور هیچ یک از کمپانیهای خودروسازی جهان تصور نمیکردند که روزی خودروسازان چینی بتوانند تا این حد پیشرفت کنند. اغلب شرکتهای چینی در ابتدا تنها به کار مونتاژ قطعات برای خودروسازان اروپایی اشتغال داشتند و به طور مستقل هیچ خودروی تولید نمیکردند، اما کارکردن کنار خودروسازانی همچون فولکس واگن، ب ام و، مزدا و… باعث شد تا طی چند سال گذشته خودروهای چینی به سطح قابل قبولی از تکنولوژی ساخت خودرو دست پیدا کنند که در نتیجه آمار خوبی از خرید خودرو در داخل ایران را به خود اختصاص دادند.
طبیعتا نباید انتظار داشت که تمامی خودروسازان این کشور توانسته باشند همگام با تکنولوژی روز دنیا پیشروی کرده باشند، در واقع هنوز هم شرکتهای نوپا و ضعیفی وجود دارند که محصولات بسیار بیکیفیت و کپیشده از خودروسازان اروپایی را تولید میکنند. هماکنون در بازار کشور ما نیز بیش از دهها برند مختلف از خودروهای چینی عرضه میشوند و با وجود تمامی حاشیهها توانستهاند مشتریان زیادی را به سوی خود بکشانند.
در ابتدای ورود خودروهای چینی تقریبا تمامی افراد نسبت به خرید این خودروهای گمنام مقاومت از خود نشان میدادند، اما پس از مدت کوتاهی همزمان با افزایش خدمات، تنوع محصولات و شرایط بسیار خوب فروش، خودروهای چینی نیز توانستند اعتماد مشتریان داخلی را جلب کرده و به بازار خوبی دست پیدا کنند. بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، پای سدان چینی جدیدی به بازار ایران باز شده است.
سدان جدید چینی درشهرک آزمایش
با توجه به این تصاویر، مشخص است که سدان جدیدی وارد شهرک آزمایش شده و گویا قرار است تا مجوزهای لازم برای عرضه و شمارهگذاری را دریافت کند. با دقت به این عکسها، میبینیم که نشان تجاری خودرو پوشانده شده و قطعا طرف ایرانی برنامه ندارد تا پیش از قطعی شدن برنامه تولید، معرفی را برای این سدان جدید داشته باشد.
با جستوجوی بیشتر در فضای وب، متوجه میشویم که این خودرو مربوط به کمپانی «سوئست» چین است.
این خودروساز چینی سالهای قبل در بازار ایران حضور داشته و به تولید ون مشغول بوده است. در چند ماه گذشته هم تصاویری از سایر محصولات این خودروساز در جادههای کشور منتشر شد و معلوم است که سوئست برنامه عرضه کراس اوورها و سدانهای جدیدی را در بازار ایران دارد. اما هنوز به صورت قطعی نمیتوان گفت که کدام خودروساز ایرانی مشارکت با این نشان چینی را در پیش گرفته و فعلا برخی گمانه زنیها در خصوص فعالیت برخی خودروسازان کرمانی با نشان سوئست مطرح شده است.
قیمت و مشخصات فنی
سوئست A۵ به عنوان یک سدان اقتصادی در بازار چین عرضه میشود و قیمتی کمتر از ۱۲هزار دلار را در اکثر بازارهای هدف این خودروساز شرقی دارد. A۵ که در رده سدانهای کلاس C قرار دارد، نمونه به روزتر سوئست V۵ است و تا حدی در بحث طراحی به روزتر از قبل به حساب میآید. سوئست A۵ به پیشرانه ۱٫۵ لیتری تنفس طبیعی مجهز است و ۱۲۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۴۳ نیوتن متر در اختیار راننده میگذارد. جعبه دنده A۵ از نوع ۵ سرعته دستی است و میتوان این سدان چینی را با جعبه دنده CVT اتوماتیک هم سفارش گذاری کرد.
دو کیسه هوا، سانروف، کروز کنترل، تریم داخلی چرم مصنوعی، نمایشگر لمسی، دوربین و سنسور پارک عقب، استارت دکمه ای، سیستم کنترل پایداری، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، چراغ روشنایی روز، سنسور نور و باران، تهویه اتوماتیک، جلو آمپر دیجیتال، آینههای تاشو برقی، سنسور باد لاستیک و… در سوئست A۵ دیده میشود.

ایکسباکس سری اس (Xbox Series S)، دومین کنسول نسل نهمی مایکروسافت، رسما تأیید شد. «کوچکترین ایکسباکس تمام دورانها» قرار است با قیمت ۲۹۹ دلار از راه برسد. رونمایی از ایکسباکس سری اس، مطمئنا برای یک رویداد آنلاین برنامهریزی شده بود؛ یک رویداد که مایکروسافت برنامه داشت در آن از قیمت و زمان عرضهی دو کنسول ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس سری اس صحبت کند.
با این حال، خبرگزاری Thurrot امروز صبح اطلاعات و ظاهر کنسول ایکسباکس سری اس را به شکلی غیر رسمی منتشر کرد و در ادامهی آن، خبرگزاری ویندوز سنترال از جزییات عرضه و قیمت هر دو کنسول نسل بعد مایکروسافت نوشت.
چند ساعتی بیشتر طول نکشید تا حساب کاربری رسمی ایکسباکس در توییتر، رسما وجود ایکسباکس سری اس و قیمت ۳۰۰ دلاری آن را تایید کرد.
تصویری که مایکروسافت بههمراه توییت خود منتشر کرده است و بهعنوان تصویر اصلی این مقاله میتوانید مشاهدهاش کنید، به ما امکان میدهد بهشکلی دقیقتر ظاهر کنسول ایکسباکس سری S را مشاهده کنیم. این تصویر بهوضوح نشان میدهد با کنسولی نسبتا باریک طرف هستیم؛ همچنین خبری از دیسک درایو در ایکسباکس سری اس نخواهد بود. درحالحاضر تمامی اطلاعاتی که بهصورت رسمی از ایکسباکس سری اس اعلام شده شامل این موارد است و مایکروسافت میگوید «بهزودی» جزئیاتی بیشتر دربارهی کنسول دردسترس رسانهها قرار میدهد.
بررسی تصویر نشان میدهد ایکسباکس سری اس بهنوعی به ایکسباکس وان اس شبیه است؛ درواقع ارتباط بین ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس وان ایکس، به ایکسباکس سری اس و ایکسباکس وان اس نسبت داده میشود. در تصویری که مایکروسافت منتشر کرده، ایکسباکس سری اس بهصورت عمودی روی زمین قرار داده شده؛ بااینحال لوگوی ایکسباکس روی کنسول نشان میدهد که احتمالا حالت افقی، حالت اصلی دستگاه است.
ویدئویی که در فضای مجازی فاش شده است نشان میدهد ایکسباکس سری اس بسیار باریکتر از ایکسباکس سری ایکس است و همین موضوع باعث میشود سری اس سادهتر در زیر تلویزیون جای بگیرد. همانطور که رسانهها پیشتر اعلام کرده بودند، در بخش بالایی ایکسباکس سری اس دریچهی هوا بهفرم دایره دیده میشود که قطعا روی جریان یافتن هوا در بخش درونی کنسول تأثیر محسوسی میگذارد.
مایکروسافت در توییت خود اضافه کرده بود که بهزودی رسما از این کنسول و جزییات آن رونمایی میکند. با این حال، بعد از تاییدیهی رسمی مایکروسافت، ویدیوی نهایی معرفی ایکسباکس سری اس هم به بیرون درز کرد. شب گذشته، مایکروسافت خودش ویدیو را در شبکههای مختلف خود منتشر و ضمن اعلام قیمت و تاریخ عرضهی کنسول، به صورت رسمی از ایکسباکس سری اس رونمایی کرد.
کنسول ایکسباکس سری اس در روز ۱۰ نوامبر سال جاری (۲۰ آبان) با قیمت ۲۹۹ دلار وارد بازار خواهد شد.
تعدادی از قابلیتهای این کنسول، از این قرار هستند:
۶۰ درصد کوچکتر از ایکسباکس سری ایکس
کنسول کاملا دیجیتال (بدون دیسک درایو)
پشتیبانی از وضوح تصویر ۱۴۴۰ p و سرعت اجرا تا ۱۲۰ فریم در ثانیه
پشتیبانی از ری تریسینگ
۵۱۲ گیگابایت حافظهی اساسدی
توانایی پخش و استریم ویدیو با کیفیت ۴ K
بد نیست به این نکته اشاره کنیم که خبرگزاری ویندوز سنترال، قبل از انتشار رسمی این اطلاعات از سوی مایکروسافت، عینا همین قیمت، تاریخ عرضه و دیگر جزئیات کنسول ایکسباکس سری اس را اعلام کرده بود؛ طوری که احتمالا باید به جزییات و قیمت ارایه شده از سوی این خبرگزاری برای ایکسباکس سری ایکس هم اعتماد کنیم. طبق گفتهی آنها، ایکسباکس سری ایکس همزمان با سری اس و با قیمت ۵۰۰ دلار وارد بازار خواهد شد.
خبرگزاری ویندوز سنترال همچنین اضافه کرده بود که مایکروسافت برنامه دارد تا ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس سری اس را به صورت قسطی هم بفروشد. سری ایکس و سری اس به همراه اشتراک سرویس ایکسباکس گیم پس و ایکسباکس لایو گلد، به صورت قراردادی با قسط ماهیانهی به ترتیب ۳۵ و ۲۵ دلار به فروش خواهد رسید.
ایکسباکس سری اس با قیمت ۳۰۰ دلار عرضه میشود
نکتهی مهم دیگر به قیمت کنسول برمیگردد و همانطور که انتظار میرفت به علت سختافزار ضعیفتر این محصول نسبت به ایکسباکس سری ایکس، قیمت آن نیز کمتر خواهد بود و طبق اطلاعات فاش شده، تنها ۲۹۹ دلار قیمت خواهد داشت که برای محصولی با ویژگیهای نسل بعد (با رزولوشن پایینتر) میتواند قیمتی عالی محسوب شود.
داشتن برچسب قیمت ۲۹۹ دلاری، ایکسباکس سری ایکس را به کنسولی مقرونبهصرفه در بین کنسولهای نسل بعد تبدیل میکند و قطعا باعث میشود میزان استقبال از آن بهشدت بالا باشد. البته شرایط بازار ایران به گونهای است که به ما اجازهی استفاده از واژهی مقرونبهصرفه را نمیدهد. همین کنسول ۲۹۹ دلاری را قطعا اکثر گیمرهای ایرانی تهیه نخواهند کرد. با همهی اینها ایکسباکس سری ایکس در بازارهای جهانی کنسولی بسیار خوشقیمت بهحساب میآید.
لحظاتی پس از انتشار عکس توسط برد سمز، تعدادی دیگر از خبرنگاران و کارشناسان صنعت بازی نیز به صحبت در این زمینه پرداختند؛ از دنیل احمد که طرح کنسول را تأیید کرد، ولی قیمت آنرا همچنان بهطور ۱۰۰٪ رسمی نمیداند، تا فردی با نام مستعار WalkingCat که ویدیویی از کنسول و مقایسهی ابعاد آن با ایکسباکس سری ایکس منتشر کرد.
در هفتههای گذشته نیز نشانهها و مدارک متعددی مبنی بر قطعی بودن وجود این نسخه از نسل جدید کنسولهای مایکروسافت در اینترنت منتشر شده که از میان آنها میتوان به اشاره به نام ایکسباکس سری اس در آپدیت جدید سیستمعامل ویندوز، بروشورهای تبلیغاتی سرویس ایکسباکس گیم پس، جعبهی کنترلرهای جدید ایکسباکس و همچنین ارائهی مشخصات کامل سختافزاری این دستگاه توسط اینسایدرها و منابع مطلع اشاره کرد.