سبک زندگی
علائم اختلال شخصیت اجتنابی
منتشر شده
1 سال پیشدر
توسط
چوبین
ویژگیهای اختلال شخصیت اجتنابی
۱. چون بسیار از انتقاد تایید نشدن یا طرد شدن میترسد از فعالیتهایی که نیاز به رابطه با افراد زیادی دارد دوری میکند.
۲. بجز با افراد خاصی که از آنها خوششان میآید مایل به ارتباط با فرد دیگری نیست.
۳. به خاطر احساس شرم و یا ترس از مسخره شدن، از بیان دنیای ذهنی و درونی خودش حتی با افرادی که با آنها رابطه بسیار نزدیک و صمیمانه دارد خودداری میکند.
۴. در موقعیتهای اجتماعی دائماً نگران این موضوع است که درباره او چه فکری میکنند آیا طردمی ود ویا یا مورد انتقاد قرار میگیرد؟
۶. به خاطر فرار از احساس شرمندگی وارد فعالیتهای جدید نمیشود و اهل ریسک نیست.
۷. آنها معمولا ظاهر آرام و خوبی دارند، معمولاً ساکت هستند و زیاد اهل حرف زدن نیستند، فردی درون گرا به نظر میآیند و کاری به کار کسی ندارند.
۸. افرادی به شدت خجالتی هستند و وقتی در جمع قرار میگیرند معذب هستند.
۹. زیاد اهل تغییر نیستند مثلا اگر یک ماشین دارند همان را سالها نگه میدارند.
۱۰. مغزشان دائم برروی روی تفاوت هاست و نه شباهتها.
۱۱. دائما فکر میکنند که من با فلانی نقطه مشترکی ندارم.
۱۲. اهل هیجان ماجراجویی پرداختن به چیزهای تازه تفریح زیاد نیستندواگر هم باشند بسیار محدود است.
۱۳. چیزی آنها را به هیجان نمیآورد.
۱۴. در واقع شخصیتهایی هراسان هستند.
اختلال شخصیت اجتنابی و ازدواج
همه ما به صورت عادی میآموزیم که چطور با دیگران رابطه برقرار کنیم چگونه با افراد جدید دوست شویم زندگی جدید را تجربه کنیم، لذت ببریم چطور خودمان را ابراز کنیم، عقیده مان را بگوییم، نیازهای مان را بر طرف کنیم و این را هم میدانیم که دیگران هم دوست دارند که با ما رابطه برقرار کنند، پیامهای بدنی و غیر کلامی همدیگر را میفهمیم.
اما افرادی که اختلال شخصیت اجتنابی دارند، دائما نگرانند که دیگران از آنها خوششان نیاید و اهمیتی به رابطه با آنها نمیدهند، اگر کسی بخواهد به آنها نزدیک شود با دیده شک به او نگاه میکنند.
گاهی هم خیال میکنند از او میخواهند سوء استفاده کنند و این بهخاطر عزت نفس پایین خودشان است و در واقع فرافکنی میکنند. بسیار حساس هستند.
برای بیشتر کسانی که گرفتار اختلال شخصیت اجتنابی هستند، شغل یک مشکل بسیار بزرگ هست، سعی میکنند یک گوشه دنجی داشته باشند، در پروژههای بزرگ شرکت نمیکنند، سرپرستی گروه را به عهده نمیگیرند، مسئولیت خود را افزایش نمیدهند، ترفیع شغلی نمیگیرند، همه اینها به خاطر این است که از ارزیابی دیگران میترسند.
آنها از تعارض درونی شدیدی رنج میبرند، از یک طرف به شدت به نیاز با دیگران علاقمند هستند و از طرف دیگر میترسند که مورد انتقاد و ارزیابی قرار بگیرند.
این افراد وقتی که میخواهند وارد رابطه بشوند، باید از قبل اطمینان کامل پیدا کنند که در آن رابطه پذیرفته شده و مورد توجه و احترام واقع خواهند شد، اما واقعیت این است که چنین رابطهی تضمین شدهای وجود ندارد و ما باید در روابط مقداری ریسک کنیم، بنابراین این افراد به راحتی وارد رابطه نمیشوند و اگر که این کار را انجام بدهند بارها وفاداری و صداقت طرف مقابل مورد آزمایش قرار میدهند.
با وجود اینکه در گذشته هم روابطی داشتهاند، اما نمیتوانند از آنها درس بگیرند که چیز ناخوشایندی در آنها وجود ندارد.
فعالیتهای تنهایی را ترجیح میدهند، بیشتر این افرادنمیتوانند در جمع سخنرانی کنند، داشتن مقداری دوست را به داشتن تعداد دوستان زیاد ترجیح میدهند.
البته همه ما انسانها تا حدی خجالتی هستیم و بعضی از این خصلتها در همه ما وجود دارد، اما در این افراد این بسیار افراطی هست به صورتی که شغل و روابطش با دیگران مختل میشود.
اختلال شخصیت اجتنابی و روابط زناشویی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی در روابط زناشویی خود چگونه عمل میکنند؟
چون این افراد بسیار کم رو هستند و از رابطه صمیمی میترسند تمام زحمت رابطهها بر دوش همسرشان است. خانمی میگفت که وقتی میخواهیم جایی برویم، من باید هماهنگ کنم، من باید زنگ بزنم و حتی وقتی وارد خانه آشنایان میشویم اول من وارد میشوم و بعد همسرم وارد میشود.
اگر باچنین شخصی ازدواج کردید، شما هستید که باید تلفن کنید، شما قرار ملاقات میگذارید، شما در حسرت شنیدن کلمه عاشقانه و محبت آمیز از سمت او هستید.
او همیشه مقدار زیادی فاصله را با شما حفظ میکند و با وجود اینکه تمام تلاش خودتان را میکنید به اندازهای که تلاش میکنید ریسپانس نمیدهد.
آنها به خودشان تلقین کردهاند که دیگران از دیدن دنیای درونی آنها خوششان نمیآید. شاید هم به خاطر تاثیر او بر روی شخصیتتان فعالیت اجتماعی شما هم کمتر شود.
آنها تا حد امکان از دیگران فاصله میگیرند، حتی گاهی وقتها و شوخیهایی که با آنها میشود را شخصی تلقی میکنند و خیال میکنند دیگران قصد تحقیر او را دارند.
کم کم متوجه میشوید که به طور کلی او غم و اندوه شدید هم دارد در روانشناسی ما به این افراد روان رنجور میگوییم، آنهازندگیای در اعماق ترس و نگرانی دارند.
چرا ممکن است شما جدب افرادمبتلا به اختلال شخصیت اجتنابی شوید؟
در طبیعت همه ما انسانها این هست که چیزی را میخواهیم که نمیتوانیم آن را داشته باشیم و جذب چیزی میشویم که آسان به دست نمیآید. گاهی هم به خاطر این است که مقداری تلاش شما سبب میشود که مخاطب شما کمی تغییر میکند و یا اعتماد میکند.
پاداشهای تصادفی نیرومندترین مشوقها برای تثبیت یک الگوی رفتاری طبق تحقیقاتی که بک فریمن و همکاران در سال ۱۹۹۵ کرده اند به شمار میرود. مانند داستان موش آزمایشگاهی.
بنابراین اگر که شما شخصیت اجتنابی داشته باشید ممکن است که تابحال مجرد مانده باشید و یا اینکه رابطههایتان را تخریب میکنید.
زیرا در روابط لازم است که اعتماد کنید و ابراز احساسات کنید و شرط و شروط را کنار بگذارید و سخت نگیرید، اما شما بسیار سخت گیر و جدی هستید و رابطه با شما سخت است.

شاید دوست داشته باشید

سرقت یکی از شایعترین جرایم علیه اموال و مالکیت اشخاص است که متاسفانه بخش زیادی از پروندههای موجود در مراجع قضایی را بهخود اختصاص میدهد و در قالب کیف قاپی، سرقت خودرو، زورگیری اموال و…. اتفاق میافتد. سارق با ارتکاب سرقت در حقیقت سعی میکند وضعیت مالی خود را با تجاوز به مال دیگری بهبود ببخشد. متاسفانه طبق گزارشات اعلام شده این روزها زنان قربانیان اصلی این ماجرا هستند. امروز در این مطلب قصد داریم به دلایل بهوجود آمدن این بزه اجتماعی بپردازیم.
پژوهشها و بررسیها در ابعاد مختلف جامعه شناختی نشان میدهد افزایش جمعیت، نرخ بالای بیکاری، تغییر در الگوهای مصرف و افزایش هزینههای زندگی و مهاجرت از جمله عوامل شکلگیری برخی آسیبهای اجتماعی و بزهکاریها در جامعه است که سرقت یکی از این آسیبها با فراوانی بالا و فقر مادی از مهمترین عوامل وقوع آن است.
متاسفانه دلایل ذکر شده همگی پاسخ چرایی شیوع سرقت در این روزها میباشند. اگر مصاحبه با سارقین را دیده باشید، متوجه خواهید شد اکثریت آنها بعد از دستگیری توسط پلیس، به زشتی و نادرستی کار خود اقرار میکنند اما بسیاری از آنها پس از آزادی دوباره راه قبلی خود را ادامه میدهند. سوالی که در اینجا به ذهن میرسد این است:
چرا یکنفر دزد میشود؟
«فقر»، «بیکاری» و «اعتیاد» سه عامل مهم در ایجاد انگیزه برای دزدی هستند. به غیر این موارد عواملی دیگر نیز در بهوجود آمدن انگیزهی سرقت در فرد موثر هستند.
فقر عاطفی
کودکان و نوجوانانی که در خانواده متلاشی رشد کرده یا در اثر طلاق و مرگ یکی از والدین دچار تبعیض اجتماعی و سرخوردگی عاطفی شده و به دنبال آن مبتلا به حالتهای روانی، چون انزواطلبی، افسردگی و گوشهگیری از جامعه میشوند، بستر رفتاری مناسب برای سرقت دارند.
فقر فرهنگی
فردی که دزدی میکند به هنجارها، رسمها، سنتها و قوانین و ارزشهای فرهنگی جامعه تجاوز میکند. فقر فرهنگی نقش اساسی در ایجاد جرم دارد. دزدان اکثرا بیسوادند و بیسوادان در اثر فقدان امکانات رشد فکری، برای پیشرفت و ترقی خود از شیوههای دیگر فرهنگی مثلا توانمندیهای جسمی بهره میگیرند.
نابرابری اجتماعی
طبقاتی بودن جامعه و نابرابریهای اجتماعی، شهرنشینی و زاغهنشینی، گسترش بیرویه شهرها و انبوه جمعیت هر دو از عوامل جرمزا هستند.
ناکامی
هنگامی که در راه رسیدن به اهداف مادی یا معنوی یک فرد موانعی ایجاد شود و شخص به هدفهای خود نرسد، دچار ناکامی شده و همین حالات روانی ممکن است راه ارتکاب سرقت را برای وی هموار کند.
راحتطلبی و تنبلی اجتماعی
یکی از اصلیترین علل روانی ارتکاب سرقت این فرآیند روحی است. فرد علاقهای به تلاش و کوشش نداشته و دلش میخواهد با یک قدم از ابتدای خانه خود تا انتهای هدف رسیده و بدون تلاش و زحمت صاحب رفاهیات اجتماعی شود. اینگونه راحت طلبیها باعث راه اندازی و تشکیل باندهای کلاهبرداری، جعل، تقلب و امروزه شرکتهای هرمی که بدترین نوع از سرقت از مردم است، میشود.
محیط خانواده و معاشرت با دوستان ناباب
فرزندان خانوادههای بزهکار، آمادگی زیادی برای بزهکار شدن دارند. همچنین تاثیری که فرد از دوستان و همسالان خود میگیرد، غیر قابل انکار است. افرادی که اقدام به دزدی میکنند معمولا با دوستان ناباب حشر و نشر دارند.
خودنمایی
برخی از نوجوانان و جوانان برای نمایش قدرت، جرات حادثهجویی و کلهشقی خود به همسالان که برای آنها بسیار ارزشمند هستند دست به دزدی و غارت اموال دیگران میزنند و به این وسیله با ایفای چنین نقشی نیاز به تعلق خاطر گروهی خود را برآورده میکنند. قرار گرفتن در گروه همسالان بزهکار مخصوصا برای نوجوانان و جوانانی که دوستان آنها دست به جیب بوده و در مواقع مختلف خوب پول خرج میکنند باعث میشود آنها که پول توجیبی محدود دارند به انحراف کشیده شوند.
احساس ناامنی
وضعیت مغشوش خانواده، ستیز و اختلاف بین پدر و مادر و رفتار خشونتآمیز والدین، از علل مهمی است که جوان را دچار نگرانی و ناامنی کرده و جوان برای انتقام گرفتن از والدین به دلیل محدودیتها و سختگیریهای نابهجای آنها دست به دزدی میزند.
محبت زیاد
زیادهروی در محبت نیز مانع رشد و تکامل شخصیت فرد میگردد. فردی که در خانواده تمام توقعاتش بدون، چون و چرا انجام میگیرد، خودخواه، پرمدعا و پرتوقع بوده و در صورت رو به رو شدن با شکست برای انتقام از جامعه ممکن است دست به دزدی بزند.
دزدها و مشکل اختلال شخصیت
عامل مهم دیگری که بسیاری از آن غافلاند و ما میخواهیم به آن بپردازیم، عوامل روانی-عاطفی است. بسیاری از افراد بزهکار دچار آسیبهای روانی بوده و از لحاظ شخصیتی مشکل دارند. آمارها نشان داده که اکثر افرادی که دست به سرقت میزنند دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند. میزان احساس مسوولیت، رعایت اخلاقیات یا ملاحظه حقوق و خواستههای دیگران نزد این افراد کم است.
رفتار این افراد سراسر زیر نفوذ نیازهای شخصی خودشان صورت میگیرد. به عبارت دیگر گرفتار کمبود یا ضعف وجدان، فقدان احساس گناه، خودمحوری، نگرش درنده خویی نسبت به دیگران، بیاحساسی و بیتفاوتی نسبت به حقوق دیگران به صورت دروغ، دزدی، کلاهبرداری، اختلاس و تخریب اموال مردم هستند. این قبیل افراد غالبا مردمانی جذاب، گیرا و باهوش هستند، حتی ممکن است شغلهای ارزندهای به دست آورند، اما در این شغلها دوام نمیآورند و بدهکاری بالا آورده و دست به اختلاس و دزدی میزنند. وقتی گرفتار قانون میشوند، تنبیه، تغییری در رفتار آنان ایجاد نمیکند. این نوع شخصیت یکی از شدیدترین و جدیترین اختلالهای روانی است و واقعا نیاز به درمان دارد.
متاسفانه همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، خانمها بیشتر در معرض آسیب این اتفاق هستند. شاید یکی از دلایل مهم این موضوع خیالِ زوربازوی بیشتر آقایان نسبت به خانمها باشد که باعث میشود در اکثر مواقع سرقتهایشان موفقیتآمیز باشد. با تمام توضیحاتی که ارائه کردیم امیدواریم علاوه بر حل شدن مشکلات حاکم بر جامعه، با بالا بردن آگاهی در سطح جامعه، باعث کاهش این بزه اجتماعی شویم.

مشاغلی همچون تعمیرات موبایل تقریباً در صدر جدول تعمیراتی ها قرار میگیرند و افراد بسیاری را نیز به سمت خود سوق میدهند. در این مطلب همراه ما باشید تا به موضوع تعمیرات موبایل در سریعترین زمان بپردازیم و شما را با هر آن چیزی که باید در این زمینه بدانید آشنا کنیم.
درست است که امروزه دورههای آموزشی بسیاری در حوزه تعمیرات موبایل برگزار میشوند و هر کدام به نوعی با ارائه گواهینامههای معتبر افراد را روانه بازار میکنند، اما باید این واقعیت را بپذیریم که شرکت در این دورهها و دریافت گواهینامه تعمیرات موبایل به صورت صِرف نمیتواند مهارت و کار حرفهای فرد را توجیه کند، بلکه بخش بسیار زیادی از این کار در کنار دریافت گواهینامه به تجربه کاری و داشتن مهارت در تعمیرات موبایل مربوط میشود.
این یعنی افرادی که در واحد تعمیرات موبایل فعالیت میکنند باید فیلترها و موارد بسیاری را پشت سر بگذارند تا در نهایت بتوانند به شکل حرفهای و پیشرفتهتری فعالیت کنند. در ادامه شما را با مراحل مختلف یادگیری تعمیرات موبایل در سریعترین زمان آشنا میکنیم:
-
یادگیری آکادمیک تعمیرات موبایل
طبیعی است که اولین مرحله تعمیرات موبایل در سریعترین زمان به یادگیری آکادمیک آن مربوط میشود. پشت سر گذاشتن دورههای آموزشی و دریافت گواهینامه معتبر در این زمینه میتواند اعتماد و اعتبار بیشتری را به فرد برساند.
افراد در چنین دورههایی با تمامی قوانین و ضوابطی که مربوط به تعمیرات موبایل میشود آشنا میشوند و امنیت تعمیرات، مراحل تعمیر موبایل و همینطور مراقبت از قطعات دمونتاژ را نیز بیشتر درک میکنند. توصیه میکنیم که اگر تصمیم به شرکت در دورههای آموزش تعمیرات موبایل در سریعترین زمان دارید به سراغ گزینههایی بروید که مطمئنتر هستند و تحت آموزش مجربترین اساتید قرار بگیرید.
معمولاً در دورههای آموزشی و آکادمیک تعمیرات موبایل در سریعترین زمان مواردی همچون مباحث تئوری الکترونیک، عیبیابی برد معیوب، نقشهخوانی سختافزار موبایل، نرمافزار موبایل، تعویض قطعات موبایل، تعمیرات تخصصی موبایل، کار با ابزار دقیق و تست و تعمیر، کار در محیط واقعی و… آموزش داده میشوند.
-
شناخت موبایل و برندهای آن
مسئله دیگری که برای تعمیرات در سریعترین زمان نیاز خواهید داشت شناخت و آشنایی با انواع گوشیها و برندهای آنهاست. این به آن معناست که یک تعمیرکار موبایل حرفهای باید بر تمامی تلفنهای همراه اندروید، آی او اس و ویندوز فون تسلط کامل داشته باشد و بتواند تفاوتهای هر کدام از آنها و مشکلات نرمافزاری و سختافزاریشان را از هم تشخیص دهد.
در کنار این نیز آشنایی با مفاهیم اولیه مدارهای الکتریکی و دستگاههای الکترونیکی، نقشهخوانی، شبکه و مخابرات، قطعه شناسی انواع موبایل، عیبیابی انواع مدارهای موبایل، نرمافزار موبایل و… نیز همه و همه مواردی هستند که یک تعمیرکار موبایل باید بر آنها تسلط کامل داشته باشد.
-
آشنایی با ابزار تعمیرات موبایل
از دیگر مراحلی که برای انجام تعمیرات موبایل در سریعترین زمان باید انجام داد آشنایی و تسلط کامل بر ابزارآلات مربوط به تعمیرات موبایل است. معمولاً هم برای این کار دورههایی تخصصی برگزار میشود که شرکت در چنین دورههایی نیز برای افرادی که تمایل به کار در حوزه تعمیرات موبایل در سریعترین زمان دارند اجباری و الزامی خواهد بود. به خاطر داشته باشید که یک تعمیرکار حرفهای موبایل با تمامی ابزارآلات مربوط به این کار آشنا بوده و حتی بر طرز کار پیشرفتهترین نمونههای آنها نیز تسلط کاملی خواهد داشت.
معمولاً متخصصان این حوزه و تعمیرکاران حرفهای موبایل معتقد هستند که یک تعمیرکار موفق و حرفهای باید بتواند با انتخاب بهترین ابزار تعمیرات، به سراغ گزینههایی برود که کمترین خطر را برای گوشی مشتری داشته باشد تا احتمال آسیبدیدگی آن به حداقل برسد. به همین دلیل نیز پیش از هر چیز لازم است که تمامی ابزار مربوط به تعمیرات را به خوبی بشناسید.
-
ارائه خدمات پیشرفته و تخصصی تعمیرات موبایل
برای آنکه بتوانید در حوزه تعمیرات موبایل در سریعترین زمان موفق و پردرآمد باشید باید به دنبال ارائه خدماتی پیشرفته و تخصصی باشید. از آنجایی که قطعات موبایل حساس است، کار در حوزه تعمیرات آن نیز بسیار آسیبپذیر و حساس خواهد بود. به همین دلیل نیز شما باید با پیشرفتهترین و تخصصیترین راهها به خوبی و با موفقیت از پس این موضوع برآیید.
با توجه به این موضوع همیشه باید سعی داشته باشید که کیفیت ارائه خدمات خود را به بهترین و پیشرفتهترین حالت ممکن ارتقا دهید. سعی کنید که بهترین ابزار را برای تعمیرات به کار بگیرید و جدیدترین و مطمئنترین روشها را به انجام برسانید. به یاد داشته باشید که کیفیت بالای خدمات تعمیرات موبایل در سریعترین زمان میتواند مزیت رقابتی شما در بازار مربوط به این کار به حساب آید. سعی کنید که با تازهترین تغییرات مربوط به این حوزه آشنا باشید و از جدیدترین ابزارآلات تعمیراتی موبایل استفاده کنید.
-
سرعت عمل و خوشقولی در تعمیرات موبایل
به یاد داشته باشید که سرعت عمل و خوشقولی شما به عنوان یک تعمیرکار موبایل میتواند وجه تمایز شما با رقبایتان بوده و رضایت مشتری را نیز برایتان به دنبال داشته باشد. یادتان باشد که امروزه موبایل از کاربردیترین وسایل در زندگی افراد است و در نتیجه، مشتریان شما نمیتوانند مدت زمان زیادی را معطل بمانند تا شما به تعمیرات موبایل آنها بپردازید.
با توجه به تمامی این توضیحات تعمیرات موبایل در سریعترین زمان باعث میشود که اعتماد مشتریان شما جلب شده و با اطمینان خاطر بیشتری، کار خود را به شما بسپارند. به خاطر داشته باشید که اگر موبایل مشتری خود را در مدت زمان مقرر به او تحویل ندهید و برای این کار بدقولی نمایید مشتری خود را از دست خواهید داد، این در حالی است که اگر تعمیرات موبایل را در کمترین مدت ممکن و البته با کیفیتی مناسب و ایده آل به انجام برسانید میتوانید مشتریان به مراتب بیشتری را نیز به دست آورید. با این حال فراموش نکنید که در کنار سرعت عمل بالا و خوشقولی، کیفیت تعمیرات موبایل نباید نادیده گرفته شود.
-
ارائه قیمت مناسب برای تعمیرات موبایل
به طور کلی باید بگوییم که قیمت یکی از مهمترین فاکتورهای رقابتی در بازار است. معمولاً مشتریان برای تعمیرات موبایل خود به سراغ افرادی میروند که در کنار کیفیت بالا و ایده آل در این کار، هزینه تعمیرات موبایل معقولانهای را درخواست میکنند. به همین دلیل نیز همیشه سعی کنید که با حفظ کیفیت و همینطور قیمتی معقولانه، مشتریان ثابت خود را پیدا کنید.
کسب و کار
تاثیر بازخورد مناسب در افزایش بهره وری کارکنان
منتشر شده
1 سال پیشدر
۱۲-۱۲-۱۳۹۹توسط
چوبین
پیش از هرچیز باید به همین سؤال مهم پاسخ داد؛ پاسخی که در مطلب حاضر نقشی اساسی دارد. تقریبا در تمامی کسبوکارها و سازمانهایی که موفق بودهاند و در کارشان دوام آوردهاند، برنامهای مشخص و منظم برای ارائه بازخورد طرحریزی شده است.
اهمیت و نقش ارائه بازخورد مؤثر در پیشرفت و موفقیت بسیاری از این کسبوکارها به حدی است که دستورالعملهایی با شرح کامل جزئیات در اختیار کارکنان و کارفرمایان قرار میدهند؛ این دستورالعملها یا راهنماها شامل اطلاعات جامعیاند راجعبه اینکه چطور باید به دیگری بازخورد خوب و سازنده و مؤثر داد و از سوی دیگر، وقتی کسی به ما بازخوردی میدهد، چطور باید رفتار کنیم و چه مسائلی را رعایت کنیم.
حتما میتوانید حدس بزنید چرا ارائه بازخورد مؤثر برای کسبوکارها تا این حد حیاتی است و چطور بهرهوری کارکنان را دوچندان میکند. کسی که بازخوردی ارائه میدهد، از بیرون و با دیدگاهی منحصر به خودش، کار دیگری را بررسی میکند. این دیدگاه و بازخورد مؤثر و سازنده برای کسی که در حال انجام وظیفهای است فوقالعاده ارزشمند است. شاید چیزهای تازهای به ذهنش برسد یا کاستیهایی را ببیند که پیش از این از آنها غافل مانده بود. اگر هم کارش بدون عیب و نقص باشد، بازخورد مثبت برایش انرژیبخش خواهد بود.
اهمیت و نقش بازخوردها و انتقادهای سازنده
نکته مهمی هست که اینجا باید ذکر کرد. در حالت دوم، یعنی وقتی بازخورد مثبت باشد، بیشتر به تعریف و تمجید شبیه میشود؛ اما در حالت اول، یعنی وقتی میخواهیم کاستیهای کار کسی را به او گوشزد کنیم، مسئله کمی دشوارتر از آن چیزی میشود که در نگاه اول به نظر میرسد.
نکند به کسی که بازخورد را ارائه میدهیم بربخورد؟ سوءتفاهمی پیش نیاید؟ ناراحت نشود؟ اینها از جمله سؤالهاییاند که هنگام ارائه چنین بازخوردهایی ممکن است برایتان پیش بیاید. منتها نباید فراموش کرد که بیشتر، همین نوع بازخوردها هستند که سبب پیشرفت و افزایش بهرهوری کارکنان میشوند. باید بیاموزیم چطور چنین بازخوردی ارائه کنیم، بدون آنکه به شخصیت یا احساس دیگری لطمهای وارد کنیم.
در ادامه، با ذکر نکات و توصیههایی کاربردی، خواهیم گفت که چطور و با رعایت چه مسائلی میتوانید به بهترین نحو ممکن از پس انجام این کار برآیید و انتقاد سازنده داشته باشید.
نکات و توصیههایی برای ارائه بازخوردهای مؤثرتر و بهتر
۱. ایجاد احساس ایمنی و راحتی
بنا به نتایج برخی پژوهشهای صورتگرفته، فقط حدود ۳۰ درصد از کسانی که بازخورد میگیرند آن را اجرا میکنند. اگر کسی که بازخوردی دریافت میکند راحت نباشد یا احساس خوبی نداشته باشد، احتمال آنکه نکات و پیشنهادهایی را که شنیده عملی کند از این هم کمتر خواهد شد. بازخورد ارائهشده در این شرایط معمولا مؤثر نخواهد بود؛ پس ببینیم راه چاره چیست.
پیشنهادمان این است که رابطهای ورای کارمند و کارفرما با دیگری داشته باشید. اگر نوعی احساس رفاقت و دوستی بین اعضا شکل بگیرد، بازخوردها حتما از جان بر خواهند آمد و بر دل دیگری خواهند نشست.
منتها اگر چنین امکانی ندارید، میتوانید خیلی مؤدبانه و با احترام، به دیگری بازخورد دهید. البته نه آنکه بخواهید حرف را در لفافه بپیچید و نکته منفی را با جملات زیبا و مثبت تزیین کنید و بهقولی، بخواهید ظاهرسازی کنید. این کار زیادهروی است و در این شرایط، احتمال آنکه متوجه منظور اصلیتان نشود زیاد خواهد بود. فقط کمی رعایت طرف مقابل را بکنید و اجازه ندهید ناراحت شود یا مقابل دوستان و همکارانش خجالتزده شود.
۲. تمرکز بر وظیفه یا کار در حال انجام
هنگام ارائه بازخورد، تحت هیچ شرایطی راجعبه شخصیت یا مسائل شخصی طرف مقابل با او صحبت نکنید. این کار ممکن است او را سرافکنده و ناراحت کند. بازخوردی مؤثر و سازنده است که متمرکز بر وظیفه در حال انجام باشد، نه مسائل شخصی یا احساسات کارکنان.
۳. داشتن برنامه زمانبندی منظم برای ارائه بازخورد
جالب است بدانید که درصد قابلتوجهی از کارکنان شرکتکننده در برخی مطالعهها و نظرسنجیها، یعنی چیزی حدود دوسوم آنها، تجربه دریافت بازخورد سازنده نداشتهاند!
این آمار و ارقام نشانگر آن است که حتی گاهی کسبوکارهای بزرگ و روبهپیشرفت هم از اهمیت ارائه بازخورد خوب و سازنده غافل میمانند. برای آنکه شما و کسبوکارتان گرفتار این معضل نشوید، پیشنهاد میکنیم که برنامه زمانبندی مشخص و منظمی برای ارائه بازخورد داشته باشید. کاملا قابلدرک است که گاهی، ارائه بازخورد، در میان تمامی شلوغی کارهای روزمره دشوار میشود؛ اما اگر از قبل برای انجام این کار برنامهریزی کرده و زمان مشخصی را کنار گذاشته باشید، دیگر مشکلی از این بابت نخواهید داشت.
اگر سرتان شلوغ است، حداقل هفتهای یک بار برای ارائه بازخورد به کارکنانتان وقت کنار بگذارید. البته اگر بتوانید هر روز به کارکنان بازخورد دهید، بهتر است.
۴. ایجاد انگیزه برای کارکنان
بازخوردی خوب و مؤثر است که به کارکنان انگیزه دهد و به بهترشدن تشویقشان کند. تضعیف روحیه و گرفتن دیگران به باد انتقاد نتایج خوبی برای کسبوکار ندارد.
اگر کارفرمایان بدانند چه چیزهایی انگیزه کارکنانشان را بیشتر میکند، بهترین و مؤثرترین بازخوردها را در اختیارشان خواهند گذاشت. البته اگر تنها انگیزه کسی پول درآوردن باشد، صحبتکردن راجعبه ایجاد انگیزه کمی دشوار خواهد شد. ولی کارکنانی هم هستند که صرفا برای کسب درآمد کار نمیکنند. این دسته از کارکنان، نوعی تمایل و علاقه درونی به کارشان حس میکنند و پتانسیل کافی برای انگیزهگرفتن دارند. کارکنانی که چالشهای کاری را دوست دارند و محققکردن اهداف کاری برایشان با نوعی احساس رضایت و لذت همراه است.
برای آنکه بتوان بهترین بازخوردها را در اختیار کارکنان گذاشت، باید این ویژگیهای فردیشان را بهتر و بیشتر شناخت و بازخوردها را با توجه به شخصیت آنها ارائه کرد.
۵. تحسین در جمع و انتقاد در خلوت
تحسینکردن به هر صورت باعث خشنودی کارکنانتان میشود. منتها تأثیر واقعی آن در افزایش بهرهوری کارکنان را وقتی خواهید دید که در جمع اعضای تیم کاری از کارکنانتان تعریف کنید. این کار واقعا خوشحالشان میکند و آنها انرژی بیشتری برای کارکردن پیدا خواهند کرد.
البته یادتان باشد برعکس این موضوع هم صادق است. در واقع، هیچکس دوست ندارد در حضور دیگران راجعبه کاستیهای کارش بشنود. وقتی قصد ارائه چنین بازخوردهایی را دارید، بهتر است در خلوت این کار را انجام دهید.
برخی از کارفرمایان، از ترس اینکه به احساسات کارکنان لطمه بزنند، بهکلی از فکر ارائه انتقاد سازنده و بازخورد صرفنظر میکنند. پیشگرفتن این مسیر در بلندمدت برای کسبوکار زیانرسان خواهد بود. کارکنان برای آنکه با روحیه بهتر و بهرهوری بیشتر کار کنند، به شنیدن بازخوردهای مؤثر نیاز دارند.
۶. توجه به راهحلها
هنگام ارائه بازخورد، بهتر است علاوه بر مطرحکردن مشکلات، کمی هم راجعبه راهحل مشکل پیش رو صحبت کرد. پیشنهادهایی مطرح کرد که مثلا از این طریق یا به روشی دیگر میتوان از پس این مشکل برآمد. چنین صحبتهایی کارکنان را از لحاظ ذهنی قویتر میکند و احتمال آنکه ایدههای بهتری پیدا کنند بیشتر میشود.
هنگام ارائه بازخورد به هریک از کارکنان، همیشه حواستان کاملا جمع باشد و به واکنشهای طرف مقابل دقت کنید. چه زمانی خوشحال میشود؟ چه زمانی ناراحت میشود؟ نوع برقراری ارتباط با هر شخصی، بسته به عوامل مختلف، متفاوت است. با درک این ویژگیهای شخصی میتوانید بازخوردهای مؤثرتر و بهتری در اختیار کارکنان بگذارید.
۷. ارائه بازخورد در زمان مناسب
هرچیز زمانی دارد و در بیشتر مواقع، فرصتی که از دست برود بازیافتنی نیست. اگر یکی از کارکنان در موضوعی به مشکل برخورده باشد و بازخوردی برای ارائه به او داشته باشید، باید همان موقع بگویید. اگر سه ماه بعد مثلا از بازخوردی که داشتید صحبت کنید، طرف مقابل باید به حافظهاش اتکا کند که چندان قابلاعتنا و عاری از خطا نیست.
اگر همان زمانیکه مشکلی پیش میآید راجعبه آن صحبت کنید، نتیجه کار بهمراتب بهتر و مؤثرتر خواهد بود.
در آخر اینکه…
اهمیت ارائه بازخورد مؤثر در کسبوکارتان را جدی بگیرید و از تمامی منابعی که در اختیار دارید برای پیشرفت در این موضوع بهره بگیرید. ارائه بازخورد مؤثر نقشی مهم و حیاتی در موفقیت و پیشرفت کسبوکار دارد. منتها گذشته از بحث اهمیت ارائه چنین بازخوردهایی، نکته مهم دیگر چگونگی ارائه بازخورد یا انتقاد سازنده است. اینکه چگونه از کاستیهای کار دیگری سخن بگوییم، بدون آنکه به شخصیت و احساس او لطمهای وارد شود.
نوع صحبتکردن با کارکنان خیلی مهم و تأثیرگذار است؛ مثلا بهجای اینکه بگویید «باید توی جلسات بیشتر صحبت کنی»، میتوانید از چنین عباراتی استفاده کنید: «تو آدم باهوشی هستی. دوست دارم از این بهبعد داخل تمامی جلسههایی که باهم پیش رو داریم بیشتر از ایدهها و پیشنهادهات صحبت کنی. اگه یه بارم اظهارنظر کنی کافیه». کارکنان فقط در شرایطی میل به پیشرفت نشان خواهند داد که تشویق شوند. با عیبجوییکردن نمیتوان به جایی رسید.