فناوری
مهمترینهای علم در ۲۰۲۰ منهای ویروس
منتشر شده
1 سال پیشدر
توسط
چوبین
سال ۲۰۲۰ هر چند تحتالشعاع کووید-۱۹ بود، اما تحولات علمی مهمی هم در جهان ثبت شد. سال ۲۰۲۰ تحت الشعاع کووید-۱۹ و نوع جدید ویروس کرونابود، اما در این سال کشفیات مهم علمی و فناوری در زمینه هوش مصنوعی، پزشکی، فضا و… رخ داده است که قدرت علم برای بهبود جهان در زمانه پساکرونا را نشان میدهد.
جمعی از دانشمندان مطرح دنیا درنظرسنجی روزنامه گاردین، مهمترین کشفیات را با شرحی کوتاه درباره آنها انتخاب کردهاند.
پیشرفت سفرهای فضایی
در سال ۲۰۲۰ رقابت برای رسیدن به فضا یک تغییر اساسی داشت. در ماه میفضانورد Crew Dragon متعلق به شرکت اسپیس ایکس، برای نخستین بار بهعنوان یک وسیله شخصی فضانوردی به ایستگاه فضایی بینالمللی پرتاب شد.
هرچند این سفر فضایی و البته مهمی بود، اما چند آزمایش بهحساب میآمد. در ماه نوامبر Crew Dragon نخستین فضاپیمای خصوصی بود که با تأیید ناسا انسان را به ایستگاه فضایی بینالمللی منتقل کرد. علاوه بر این بهزودی شاهد افزایش ماهوارههای در مدار زمین خواهیم بود. در آوریل امسال تعداد ۲ هزار و ۶۶۶ ماهواره در مدار زمین قرار داشت. پروژه Starlink ایلان ماسک امسال با ۹۵۵ ماهواره در مدار چرخید که بهاحتمال زیاد در ۶ سال آینده این عدد به ۱۱ هزار یا ۴۱ هزار خواهد رسید.
پیشبینی کنندههای پروتئینی
تصور کنید که نتهای موسیقی را میشناسید و آواها را تشخیص میدهید، اما نمیدانید چطور این صداها را روی ساز پیاده کنید؛ این حالتی بود که دانشمندان تا ماه پیش در زیست شناسی با آن مواجه بودند تا یک کشفی مهم در زمینه زیست شناسی رخ داد و شرکت هوش مصنوعی DeepMind وارد عمل شد و با قدرت محاسباتی محض، یک مشکل غیرقابل حل را رفع کرد.
نت موسیقی در اینجا، اصول ژنتیک بود. ژنها از DNA ساخته شده و پروتئینها را کدگذاری میکنند؛ بنابراین تمام زندگی از پروتئین ساخته میشود. ما میتوانیم کد ژنتیک را به راحتی بخوانیم و یک ژن را به پروتئین اصلی تبدیل کنیم. اما پروتئینها بهطور سه بعدی کار میکنند و دقیقا بهصورت تودهها و حباب جمع میشوند. اینها آنزیمهایی هستند که غذا را هضم میکنند و ساختارهایی هستند که استخوان و عضله و مغز را میسازند.
این مرحله مهم همان مرحلهای است که دانشمندان با آن دست و پنجه نرم کردند؛ درک اینکه چگونه یک پروتئین دوبعدی در نسخه عملکردی سه بعدی آن تولید میشود. برنامه AlphaFold DeepMind در ماه نوامبر تأیید شد و سایر تکنیکهای شناخته شده برای پیشبینی ساختارهای پروتئینی را باطل کرد. وقتی صحبت از طراحی داروها یا درک ساده نحوه کار پروتئین میشود، درک پروتئین سه بعدی ضروری است. از آنجایی که این یک راهحل هوش مصنوعی است، هنوز روند آن به درستی درک نشده است، اما حداقل میتوان پیشبینی کرد که چگونه این روند اتفاق میافتد. پیشبینی دانشمندان این است که این نوآوری نخستین جایزه نوبل را برای هوش مصنوعی دریافت میکند.
فناوری ویرایش ژنوم
امسال سرانجام جایزه نوبل شیمی به امانوئل شارپنتیه و جنیفر آ دودنا بهدلیل کشف فناوری ویرایش ژن Crispr/Cas۹ اهدا شد.
Crispr/Cas۹ در اصل یک سیستم ایمنی باکتریایی بود که توالیهای خاص ژنتیک منتقل شده توسط ویروسها را که باکتری آلوده شده، شناسایی و از بین میبرد. بهدنبال نخستین توصیف آن توسط شارپنتیه و دودنا در سال ۲۰۱۲ محققان در سراسر جهان به سرعت به توانایی انقلابی این سیستم پی بردند: Crispr/Cas۹ به جای هدف قرار دادن DNA ویروسی میتواند دقیقا در هر مکانی از ژنوم هر ارگانیسمی قرار بگیرد و بهطور خاص ژنوم را برای طیف گستردهای از کاربردها برش و اصلاح کند. تطبیق پذیری و سهولت استفاده از این فناوری امکان مهندسی ژنتیک ارگانیسمهایی را فراهم کرده است که مدتها برای دستکاری ژنتیک غیرقابل دسترس بودهاند.
در سال ۲۰۲۰ نخستین آزمایشات بالینی برای برنامهریزی مجدد سلولهای خونی انسانی مبتنی بر Crispr برای مبارزه با سرطانهای غیرقابل درمان دیده شده است.
تولید گوشت آزمایشگاهی
نوآوری در رژیم غذایی باوجود مشکلات غذایی و اکوسیستمی دنیا مورد نیاز است؛ بهعنوان مثال تهیه گوشت مصنوعی از پروتئینهای گیاهی یکی از این راههاست. همبرگرهایی که عمدتا از گندم، نارگیل و سیب زمینی ساخته شدهاند از سال ۲۰۱۵ توسط یک شرکت کالیفرنیایی به نام Impossible Foods فروخته میشوند.
مدتی طول کشید تا این همبرگرها که آب چغندر بهعنوان جایگزین مناسبی برای خون به آنها اضافه شده است، گوشتخواران را سیر کند. اما بیوشیمیستها پیشرفتهای چشمگیری در این زمینه داشتند. با گرفتن چند سلول از حیوان و سپس تحریک رشد با مواد مغذی مناسب، آنها گوشت را ساختند. همین ماه گذشته، آژانس تنظیمکننده مواد غذایی سنگاپور فروش این گوشت کشت شده را که توسط شرکت آمریکایی Eat Just تهیه شده است، تصویب کرد. جایگزینهای قابلقبول گوشت تغییر خوبی در نحوه تغذیه ایجاد میکنند. آنها یک مزیت اکولوژیکی هستند و برای بسیاری از ما نیز یک پیشرفت اخلاقی بهحساب میآیند. نسلهای آینده با وحشت به تکنیکهای «کشاورزی کارخانه» که امروز حاکم است نگاه میکنند، اما میتوان به پیشرفت سریع در این جبهه خوشبین بود.

شاید دوست داشته باشید

تیکتاک یک شبکه اجتماعی چینی است که از طریق اپلیکیشنهای آیآواس و اندروید قابل دسترس میباشد. این اپلیکیشن ابتدا با عنوان دوئین در سپتامبر ۲۰۱۶ در چین عرضه شد و عرضه آن برای خارج از چین، با عنوان تیکتاک در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت. تیکتاک به کاربران اجازه میدهد که موزیکویدئوهای بسیار کوتاه ۳ تا ۶۰ ثانیهای بسازند.
تیکتاک در سال ۲۰۱۷ با اپلیکیشن محبوب musical.ly تلفیق شد و به محبوبیت فراوانی رسید. این محبوبیت بهخصوص بین نوجوانان بسیار مشهود بود و تا سال ۲۰۱۹ توانست ۸۰۰ میلیون کاربر را جذب کند و این رقم امسال از مرز یک میلیارد کاربر نیز عبور کرده است و اکنون با فرگیر شدن محبوبیت آن علاوه بر نوجوانان، بسیاری از چهرههای معروف دنیای هنر و سرگرمی به استفاده از آن روی آوردهاند.
میتوان گفت تیک تاک اولین اپلیکیشن چینی به حساب میآید که تا این حد در سطح بینالملل موفق بوده است.
کاربران تیک تاک بیشتر از کدام کشور هستند؟
این اپلیکیشن چینی برای ۱۵۴ کشور مختلف در سطح وب قابل دسترس میباشد و ۴۰ درصد از کاربران آن غیر چینی میباشند. کشور هند یکی از پرکاربرترین کشورها در این اپلیکیشن به حساب میآید. تا به امروز تقریبا ۲۵ درصد کاربران از هند این برنامه را دانلود کردهاند.
در سال ۲۰۱۹، کاربران اینترنتی در چین بیشتر از ۶۰۰ میلیون ساعت در روز را صرف تماشای ویدیوهای کوتاه این اپلیکیشن کردند؛ که البته عدد بالایی به حساب میآید و میتوان از همین اعداد و ارقام به میزان محبوبیت تیک تاک پی برد.
تیک تاک، یک سرگرمی کوتاه
وقتی اپلیکیشن تیک تاک را باز میکنید، با هجوم ویدیوهایی از افراد معمولی سراسر کشور مواجه میشوید. بیشتر این ویدیوها لبهمگامیهای نوجوانان روی موسیقیها یا ویدیویی خندهدار از آنها میباشند و به همین خاطر افراد بالای ۲۰ سال چندان با این ویدیوها ارتباط برقرار نمیکنند، اما همین ویدیوها موفق میشوند میلیونها فالوور درو کنند.
شاید یکی از دلایلی که تیک تاک برای برخی قابل درک نیست، کوتاه بودن ویدیوها باشد. تیک تاک اصولا ویدیوهای ۱۵ ثانیهای را به نمایش میگذارد. البته امکان اشتراکگذاری ویدیوهای یک دقیقهای هم در این اپلیکیشن وجود دارد، ولی ویدیوهای یک دقیقهای هم کوتاه به حساب میآیند و همین موضوع باعث میشود شما در روزهای ابتدایی استفاده از این اپلیکیشن، چندان ارتباطی با آن برقرار نکنید.
سلبریتیها در تیک تاک
گفته میشود مسئولین تیک تاک با سلبریتیها و افرادی که فالور زیادی در اینستاگرام دارند، مستقیما تماس میگیرند و از آنها دعوت میکنند که به این شبکه اجتماعی بپیوندند.
ویل اسمیث، بازیگر مشهور هالیوود یکی از افرادیست که در سال ۲۰۱۹ به جمع کاربران این اپلیکیشن پیوست و در طول چند هفته موفق شد بیشتر از یک میلیون فالوور جذب کند.
جنیفر لوپز، مایلی سایرس، جسیکا آلبا، جاستین بیبر، آلیشا کیز و آریانا گراند از دیگر سلبریتیهایی هستند که حضوری پررنگ در تیکتاک داشتهاند و باعث محبوبیت هرچه بیشتر این اپلیکیشن در میان مردم شدهاند.
حقایقی از تیک تاک
- اپلیکیشن تیکتاک تاکنون توسط بیش از ۱.۵ میلیارد نفر در سطح دنیا دانلود شده است.
- ۴۶۶ میلیون از کاربران تیکتاک از هند هستند، ۱۷۳ میلیون نفر از چین و ۱۲۳ میلیون نفر از آمریکا.
- کاربران تیکتاک بهطور میانگین ۵۲ دقیقه از روز را در تیک تاک سپری میکنند.
- ماهانه ۶۰ میلیون نفر از آمریکا وارد تیکتاک میشوند که ۶۰ درصد آنها زن و ۴۰ درصدشان مرد هستند.
- از ۲۱ مهر ۹۸ دسترسی کاربران ایرانی به این اپلیکیشن قطع شده است و استفاده از آن با فیلترشکن صورت میگیرد.
تیک تاک چه هدفی را پیش گرفته است؟
زمانی که یک اپلیکیشن جدید سر از مارکتها در میآورد و به سرعت میان مردم به مجبوبیت میرسد، درک این موضوع که چرا به این اپلیکیشن نیاز داریم کمی دشوار میشود.
از اپلیکیشن اینستاگرام تا مدتها به عنوان اپلیکیشنی برای افزودن فیلتر روی عکسها، استفاده میشد، اما پس از مدتی تبدیل به یک رسانه اجتماعی محبوب و فضایی برای انجام مارکتینگ شد. استوریهای اسنپ چت در ابتدا مضحک به نظر میرسیدند، اما با محبوب شدن آنها، اینستاگرام ایدهی استوری را از اسنپ چت دزدید و همین استوریها حالا فضای مارکتینگ را فراهم میکنند.
میلیونها انسان دقایقی از روز را برای سرگرمی در تیکتاک میگذرانند و همین جمعیت میتواند منجر به شکلگیری کسب و کارهای اینترنتی در این اپلیکیشن شوند. سیر تکاملی اپلیکیشنهایی با امکان مارکتینگ، مانند اینستاگرام و اسنپ چت، ثابت کرده است که هرچیزی با وجود کاربران فعال در شبکه اجتماعی امکانپذیر است.

در گذشتههای نه چندان دور هیچ یک از کمپانیهای خودروسازی جهان تصور نمیکردند که روزی خودروسازان چینی بتوانند تا این حد پیشرفت کنند. اغلب شرکتهای چینی در ابتدا تنها به کار مونتاژ قطعات برای خودروسازان اروپایی اشتغال داشتند و به طور مستقل هیچ خودروی تولید نمیکردند، اما کارکردن کنار خودروسازانی همچون فولکس واگن، ب ام و، مزدا و… باعث شد تا طی چند سال گذشته خودروهای چینی به سطح قابل قبولی از تکنولوژی ساخت خودرو دست پیدا کنند که در نتیجه آمار خوبی از خرید خودرو در داخل ایران را به خود اختصاص دادند.
طبیعتا نباید انتظار داشت که تمامی خودروسازان این کشور توانسته باشند همگام با تکنولوژی روز دنیا پیشروی کرده باشند، در واقع هنوز هم شرکتهای نوپا و ضعیفی وجود دارند که محصولات بسیار بیکیفیت و کپیشده از خودروسازان اروپایی را تولید میکنند. هماکنون در بازار کشور ما نیز بیش از دهها برند مختلف از خودروهای چینی عرضه میشوند و با وجود تمامی حاشیهها توانستهاند مشتریان زیادی را به سوی خود بکشانند.
در ابتدای ورود خودروهای چینی تقریبا تمامی افراد نسبت به خرید این خودروهای گمنام مقاومت از خود نشان میدادند، اما پس از مدت کوتاهی همزمان با افزایش خدمات، تنوع محصولات و شرایط بسیار خوب فروش، خودروهای چینی نیز توانستند اعتماد مشتریان داخلی را جلب کرده و به بازار خوبی دست پیدا کنند. بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، پای سدان چینی جدیدی به بازار ایران باز شده است.
سدان جدید چینی درشهرک آزمایش
با توجه به این تصاویر، مشخص است که سدان جدیدی وارد شهرک آزمایش شده و گویا قرار است تا مجوزهای لازم برای عرضه و شمارهگذاری را دریافت کند. با دقت به این عکسها، میبینیم که نشان تجاری خودرو پوشانده شده و قطعا طرف ایرانی برنامه ندارد تا پیش از قطعی شدن برنامه تولید، معرفی را برای این سدان جدید داشته باشد.
با جستوجوی بیشتر در فضای وب، متوجه میشویم که این خودرو مربوط به کمپانی «سوئست» چین است.
این خودروساز چینی سالهای قبل در بازار ایران حضور داشته و به تولید ون مشغول بوده است. در چند ماه گذشته هم تصاویری از سایر محصولات این خودروساز در جادههای کشور منتشر شد و معلوم است که سوئست برنامه عرضه کراس اوورها و سدانهای جدیدی را در بازار ایران دارد. اما هنوز به صورت قطعی نمیتوان گفت که کدام خودروساز ایرانی مشارکت با این نشان چینی را در پیش گرفته و فعلا برخی گمانه زنیها در خصوص فعالیت برخی خودروسازان کرمانی با نشان سوئست مطرح شده است.
قیمت و مشخصات فنی
سوئست A۵ به عنوان یک سدان اقتصادی در بازار چین عرضه میشود و قیمتی کمتر از ۱۲هزار دلار را در اکثر بازارهای هدف این خودروساز شرقی دارد. A۵ که در رده سدانهای کلاس C قرار دارد، نمونه به روزتر سوئست V۵ است و تا حدی در بحث طراحی به روزتر از قبل به حساب میآید. سوئست A۵ به پیشرانه ۱٫۵ لیتری تنفس طبیعی مجهز است و ۱۲۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۴۳ نیوتن متر در اختیار راننده میگذارد. جعبه دنده A۵ از نوع ۵ سرعته دستی است و میتوان این سدان چینی را با جعبه دنده CVT اتوماتیک هم سفارش گذاری کرد.
دو کیسه هوا، سانروف، کروز کنترل، تریم داخلی چرم مصنوعی، نمایشگر لمسی، دوربین و سنسور پارک عقب، استارت دکمه ای، سیستم کنترل پایداری، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، چراغ روشنایی روز، سنسور نور و باران، تهویه اتوماتیک، جلو آمپر دیجیتال، آینههای تاشو برقی، سنسور باد لاستیک و… در سوئست A۵ دیده میشود.

ایکسباکس سری اس (Xbox Series S)، دومین کنسول نسل نهمی مایکروسافت، رسما تأیید شد. «کوچکترین ایکسباکس تمام دورانها» قرار است با قیمت ۲۹۹ دلار از راه برسد. رونمایی از ایکسباکس سری اس، مطمئنا برای یک رویداد آنلاین برنامهریزی شده بود؛ یک رویداد که مایکروسافت برنامه داشت در آن از قیمت و زمان عرضهی دو کنسول ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس سری اس صحبت کند.
با این حال، خبرگزاری Thurrot امروز صبح اطلاعات و ظاهر کنسول ایکسباکس سری اس را به شکلی غیر رسمی منتشر کرد و در ادامهی آن، خبرگزاری ویندوز سنترال از جزییات عرضه و قیمت هر دو کنسول نسل بعد مایکروسافت نوشت.
چند ساعتی بیشتر طول نکشید تا حساب کاربری رسمی ایکسباکس در توییتر، رسما وجود ایکسباکس سری اس و قیمت ۳۰۰ دلاری آن را تایید کرد.
تصویری که مایکروسافت بههمراه توییت خود منتشر کرده است و بهعنوان تصویر اصلی این مقاله میتوانید مشاهدهاش کنید، به ما امکان میدهد بهشکلی دقیقتر ظاهر کنسول ایکسباکس سری S را مشاهده کنیم. این تصویر بهوضوح نشان میدهد با کنسولی نسبتا باریک طرف هستیم؛ همچنین خبری از دیسک درایو در ایکسباکس سری اس نخواهد بود. درحالحاضر تمامی اطلاعاتی که بهصورت رسمی از ایکسباکس سری اس اعلام شده شامل این موارد است و مایکروسافت میگوید «بهزودی» جزئیاتی بیشتر دربارهی کنسول دردسترس رسانهها قرار میدهد.
بررسی تصویر نشان میدهد ایکسباکس سری اس بهنوعی به ایکسباکس وان اس شبیه است؛ درواقع ارتباط بین ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس وان ایکس، به ایکسباکس سری اس و ایکسباکس وان اس نسبت داده میشود. در تصویری که مایکروسافت منتشر کرده، ایکسباکس سری اس بهصورت عمودی روی زمین قرار داده شده؛ بااینحال لوگوی ایکسباکس روی کنسول نشان میدهد که احتمالا حالت افقی، حالت اصلی دستگاه است.
ویدئویی که در فضای مجازی فاش شده است نشان میدهد ایکسباکس سری اس بسیار باریکتر از ایکسباکس سری ایکس است و همین موضوع باعث میشود سری اس سادهتر در زیر تلویزیون جای بگیرد. همانطور که رسانهها پیشتر اعلام کرده بودند، در بخش بالایی ایکسباکس سری اس دریچهی هوا بهفرم دایره دیده میشود که قطعا روی جریان یافتن هوا در بخش درونی کنسول تأثیر محسوسی میگذارد.
مایکروسافت در توییت خود اضافه کرده بود که بهزودی رسما از این کنسول و جزییات آن رونمایی میکند. با این حال، بعد از تاییدیهی رسمی مایکروسافت، ویدیوی نهایی معرفی ایکسباکس سری اس هم به بیرون درز کرد. شب گذشته، مایکروسافت خودش ویدیو را در شبکههای مختلف خود منتشر و ضمن اعلام قیمت و تاریخ عرضهی کنسول، به صورت رسمی از ایکسباکس سری اس رونمایی کرد.
کنسول ایکسباکس سری اس در روز ۱۰ نوامبر سال جاری (۲۰ آبان) با قیمت ۲۹۹ دلار وارد بازار خواهد شد.
تعدادی از قابلیتهای این کنسول، از این قرار هستند:
۶۰ درصد کوچکتر از ایکسباکس سری ایکس
کنسول کاملا دیجیتال (بدون دیسک درایو)
پشتیبانی از وضوح تصویر ۱۴۴۰ p و سرعت اجرا تا ۱۲۰ فریم در ثانیه
پشتیبانی از ری تریسینگ
۵۱۲ گیگابایت حافظهی اساسدی
توانایی پخش و استریم ویدیو با کیفیت ۴ K
بد نیست به این نکته اشاره کنیم که خبرگزاری ویندوز سنترال، قبل از انتشار رسمی این اطلاعات از سوی مایکروسافت، عینا همین قیمت، تاریخ عرضه و دیگر جزئیات کنسول ایکسباکس سری اس را اعلام کرده بود؛ طوری که احتمالا باید به جزییات و قیمت ارایه شده از سوی این خبرگزاری برای ایکسباکس سری ایکس هم اعتماد کنیم. طبق گفتهی آنها، ایکسباکس سری ایکس همزمان با سری اس و با قیمت ۵۰۰ دلار وارد بازار خواهد شد.
خبرگزاری ویندوز سنترال همچنین اضافه کرده بود که مایکروسافت برنامه دارد تا ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس سری اس را به صورت قسطی هم بفروشد. سری ایکس و سری اس به همراه اشتراک سرویس ایکسباکس گیم پس و ایکسباکس لایو گلد، به صورت قراردادی با قسط ماهیانهی به ترتیب ۳۵ و ۲۵ دلار به فروش خواهد رسید.
ایکسباکس سری اس با قیمت ۳۰۰ دلار عرضه میشود
نکتهی مهم دیگر به قیمت کنسول برمیگردد و همانطور که انتظار میرفت به علت سختافزار ضعیفتر این محصول نسبت به ایکسباکس سری ایکس، قیمت آن نیز کمتر خواهد بود و طبق اطلاعات فاش شده، تنها ۲۹۹ دلار قیمت خواهد داشت که برای محصولی با ویژگیهای نسل بعد (با رزولوشن پایینتر) میتواند قیمتی عالی محسوب شود.
داشتن برچسب قیمت ۲۹۹ دلاری، ایکسباکس سری ایکس را به کنسولی مقرونبهصرفه در بین کنسولهای نسل بعد تبدیل میکند و قطعا باعث میشود میزان استقبال از آن بهشدت بالا باشد. البته شرایط بازار ایران به گونهای است که به ما اجازهی استفاده از واژهی مقرونبهصرفه را نمیدهد. همین کنسول ۲۹۹ دلاری را قطعا اکثر گیمرهای ایرانی تهیه نخواهند کرد. با همهی اینها ایکسباکس سری ایکس در بازارهای جهانی کنسولی بسیار خوشقیمت بهحساب میآید.
لحظاتی پس از انتشار عکس توسط برد سمز، تعدادی دیگر از خبرنگاران و کارشناسان صنعت بازی نیز به صحبت در این زمینه پرداختند؛ از دنیل احمد که طرح کنسول را تأیید کرد، ولی قیمت آنرا همچنان بهطور ۱۰۰٪ رسمی نمیداند، تا فردی با نام مستعار WalkingCat که ویدیویی از کنسول و مقایسهی ابعاد آن با ایکسباکس سری ایکس منتشر کرد.
در هفتههای گذشته نیز نشانهها و مدارک متعددی مبنی بر قطعی بودن وجود این نسخه از نسل جدید کنسولهای مایکروسافت در اینترنت منتشر شده که از میان آنها میتوان به اشاره به نام ایکسباکس سری اس در آپدیت جدید سیستمعامل ویندوز، بروشورهای تبلیغاتی سرویس ایکسباکس گیم پس، جعبهی کنترلرهای جدید ایکسباکس و همچنین ارائهی مشخصات کامل سختافزاری این دستگاه توسط اینسایدرها و منابع مطلع اشاره کرد.