فناوری
پادکست قدرت جدید جهانِ رسانه
منتشر شده
1 سال پیشدر
توسط
چوبین
هنوز زیاد فاصله نگرفتهایم از دورانی که واکمنها همراه آدمها بودند و بعدش هم MP۳ آمد که جای کمتری میگرفت، اما تعداد آهنگها یا فایلهای صوتی بیشتری میتوانستی بشنوی. قبل از همه اینها هم رادیو بود که انگار آمده بود تنهایی انسان عصر تازه را پر کند.
آدمیزاد از ابتدای خلقتش به صدا توجه بیشتری داشته و تمایلش به شنیدن قصهها از همین خصوصیت آمده است. رادیو همراه همیشگی بسیاری از انسانها شد و حتی با وجود تلویزیون، همچنان دوستش داشتند. ساختن دنیای شخصی و استفاده از اطلاعات بهروز و سریع، فضایی را بهوجود آورد که رسانههای صوتی تازه بهوجود بیایند. یکی از این رسانههای تازه پادکست است.
شاید در سال ۲۰۰۱ و وقتی که «آدام کری» از ستارههای معروف MTV به دیوید وینر پیشنهاد کرد سیستمی بهوجود آید که در طول شب فایلها دانلود شود تا کاربر صبح روز بعد بتواند بهراحتی آنها را باز کند و مورد استفاده قرار دهد، فکرش را نمیکرد که این ایده منتج به تولید پادکست شود. دیوید وینر شروع به کار کرد، اما مهمترین مانع او، سرعت بسیار پایین اینترنت بود که باعث میشد دانلود فایلها زمان زیادی ببرد. اما چندسال بعد در سال ۲۰۰۳ با افزایش سرعت اینترنت، وینر موفق شد ایده را عملی کند. در اولین پادکست جهان با او مصاحبه شد و از آن روز وینر را پدر وبلاگ، RSS و پادکست میشناسند.
اما یکسال بعد کلمه پادکست اولینبار توسط بن همِرزلی، روزنامهنگار و تحلیلگر تکنولوژی در مقالهای تحتعنوان «انقلاب شنیداری» در روزنامه گاردین مورد استفاده قرار گرفت. درواقع پادکست از ترکیب دو واژه iPod (دستگاه پخش موزیک اپل) و Broadcast (پخش- گسترده) ساخته شده است. هرچند روز هشتم مهرماه را روز جهانی پادکست نامگذاری کردهاند، اما عمر پادکستها به ۲۰ سال هم نرسیده و در همین مدت کوتاه توانستهاند برای خودشان جایگاه قابلاعتنایی دستوپا کنند و از نظر اقتصادی نیز به درآمدزایی کلان برسند.
شاید برخی گمان میکردند که پادکستها همان شبکههای رادیویی هستند، اما گذشت زمان و افزایش تولیدات پادکستی نشان داد که اینها امکان و فضایی را به مخاطب میدهند که اصولا در رادیو نیست. اگر رادیو رسمی است و برنامه پخش ثابتی دارد و شنونده هیچاختیاری در زمان پخش و محتوای آن ندارد، اما پادکست صمیمی و سریع است و قدرت انتخاب مخاطبش را به بالاترین حد ممکن میرساند. پادکستها با کتاب صوتی هم تفاوت دارند. کتاب صوتی صرفا روخوانی یک کتاب است، اما پادکستها کتاب را میخوانند، تعریف و سپس تحلیل میکنند.
گفته میشود نخستین پادکست در ایران در اواخر سال ۸۳ راهاندازی شده و از رادیو «هودر» و عبدالقادر بلوچ و محمود بشاش بهعنوان اولینهای پادکست ایرانی نام میبرند. پادکستهای فارسی در دهه ۹۰ رشد چشمگیری داشتند و جای خودشان را در اپلیکیشنهای موسیقی و کتاب هم باز کردهاند و توانستهاند مخاطبان جوان زیادی را بهسمت خودشان بکشانند. براساس بررسیها اکثر مخاطبان پادکستها جمعیت تحصیلکرده یا دانشگاهی هستند و شاید این مهمترین تفاوتش با رادیو باشد.
یکی دیگر از تفاوتهای پادکست با رادیو کاهش انحصار در انتشار محتواست. همین تنوع، افزایش سرعت اینترنت و شناخت بیشتر جامعه باعث شد که از سال ۹۴ پادکست فارسی وارد دوره جدیدی شود. پادکسترهایی مانند علی بندری با پادکست «چنلبی»، شاهین جوادینژاد و رضا حریریان با «استرینگکست» از چهرههای مشهور سالهای ۹۴ و ۹۵ فضای پادکست فارسی بودند.
تعداد پادکستهای فعال و قوی که تعدادشان بهسختی به ۲۰ میرسید، طی یکی، دو سال از ۱۰۰ عنوان هم گذشت. موسیقی، فوتبال، اقتصاد، قصهسرایی، تاریخ، روانشناسی و فلسفه مهمترین و بیشترین موضوعاتی بودند که برایشان پادکست ساخته شد. پای پادکستها به توئیتر و بعد به اینستاگرام هم باز شد و توانستند خودشان را بهعنوان یک رسانه تاثیرگذار تحمیل کنند.
چرا پادکست؟ و انواع آن
دلایل مختلفی برای تولید و استقبال از پادکستها گفته میشود. اما اجازه دهید تعدادی از این دلایل را در ادامه بیاوریم و آنها را مرور کنیم. پیش از این گفتیم که تفاوتش با رادیو، صمیمت و غیررسمی بودن آن است و البته این مهمترین ویژگی آن محسوب میشود. پادکستها محدود به زمان و مکان خاصی نیستند و مانند یک راوی قصه عمل میکنند و انسانها شنیدن قصه و داستان را خیلی دوست دارند. با اینکه تماشای ویدئو برای خیلیها جذابیت بیشتری دارد، اما پادکست این امکان را برای مخاطب فراهم میکند تا قوه تخیل خود را بهکار بیندازد و از شنیدن پادکست لذت ببرد.
درواقع شما میتوانید دنیای ذهنی خودتان را بسازید. گوش دادن به پادکست بسیار راحت است و حین انجام هر کار دیگری میتوانید موضوعات موردعلاقه خود را در قالب پادکست دنبال کنید. البته این ویژگی برای رادیو و کتاب صوتی هم وجود دارد. دنیای پادکست تمامی ندارد. چه مباحث تخصصی یا مباحث عمومی، همیشه پادکست خوب و کاملی برای آنها پیدا میشود که میتوانید تا ساعتها خود را غرق آنها کنید.
پادکست درکنار سرگرمکننده بودن، میتواند فرم رسانهای داشته باشد، یعنی درکنار صمیمیت، ساختار رسانهای خودش را هم حفظ کرده و تبدیل به یک صرفا دورهمی دوستانه نشده است. پادکستها انواع مختلف دارند؛ تکنفره، دونفره، چند نفره همراه با میزبان، میزگرد و پادکست داستانی از این دسته هستند که محبوبترین نوع پادکست در ایران و جهان تکنفره است.
آمارها
اکتبر ۲۰۰۴ بود که کلمه پادکست، ۲۷۵۰ بار در گوگل سرچ شد و جرج دابلیو بوش هم تبدیل به اولین رئیسجمهور آمریکایی شد که پادکست ساخت. طبق یک آمار جهانی در سال ۲۰۱۵ تعداد افرادی که کلمه پادکست را جستوجو کردهاند به عدد ۱۰۰ میلیون رسیده است، یعنی ۱۱ سال زمان نیاز بود تا این تعداد ۵۰ میلیون برابر شود. امروز، اما حدود یک میلیون برند پادکست مختلف وجود دارد و حدود ۳۰۰ میلیون قسمت پادکست در سطح فضای مجازی یافت میشود.
در سال ۲۰۱۸ بر طبق آماری که اپل در مراسم WWDC از تعداد پادکستها و تعداد قسمتهای منتشرشده ارائه داد، در آن سال بیش از ۵۵۰ هزار پادکست در دنیا وجود داشت که مجموعا بیش از ۵/۱۸ میلیون قسمت منتشر کرده بودند. این آمار در سال بعد یعنی ۲۰۱۹ با رشد قابلتوجهی به بیش از ۷۰۰ هزار پادکست و بیش از ۲۹ میلیون قسمت رسید. همچنین این پادکستها به بیش از ۱۰۰ زبان در اپل پادکست (Apple Podcasts) منتشر شدهاند. از بین همه دستهبندیهای موضوعی پادکست، پنج دستهبندی، «جامعه و فرهنگ»، «کسبوکار»، «کمدی»، «اخبار و سیاست» و «سلامت» پرطرفدارترین دستهبندی در بین پادکستها بودهاند.
براساس مقاله سایت «فوربو» سه منبع «سایت هزارو»، «ناملیک» و «شنوتو» برای محاسبه تعداد پادکستهای فارسی درنظر گرفته شده است، از لحاظ تکنیکی پادکست باید از طریق فید RSS توزیع و پخش شود. پس نمیتوان بسیاری از فایلهای صوتی را که در سایتها یا تلگرام منتشر میشوند بهعنوان پادکست در نظر گرفت. در شنوتو که شرایط ساخت پادکست راحتتر است به عدد ۱۷۰۰ پادکست میرسیم. اما در ناملیک کمی اوضاع فرق میکند؛ در سایت قسمتی برای ساخت حساب کاربری بهعنوان پادکستر وجود ندارد و پادکسترها باید با ایمیل این سرویس برای ساخت کانال هماهنگیهای لازم را انجام دهند.
به همین دلیل تعداد پادکستهای منتشرشده در این سرویس معتبرتر و تعدادش حدود ۳۵۰ است. براساس دستهبندی سایت هزار و ۲۷۹ پادکست فارسی منتشر شدهاند که توسط فید RSS توزیع شدهاند. پس طبق تعریف تکنیکی پادکست، تعداد پادکستهای فارسی را میتوان کمتر از ۳۰۰ پادکست دانست. همچنین میتوان از دستهبندیهای موضوعی «جامعه و فرهنگ»، «هنر»، «فناوری»، «آموزش» و «کسبوکار» بهعنوان پرطرفدارترین دستهبندی پادکستهای فارسی نام برد.
براساس آمار دیگری در آمریکا ۴۹ درصد شنوندگان در خانه به پادکست گوش میدهند. ۲۲ درصد درحال رانندگی، ۱۱ درصد هنگام کار، ۴ درصد هنگام استفاده از وسایل حملنقل عمومی، ۴ درصد هنگام تمرین ورزشی، ۳ درصد درحال پیادهروی و ۷ درصد هم در سایر موقعیتها به پادکست گوش میدهند. در آمریکا ۶۴ درصد مردم میدانند که پادکست چیست، اما آنهایی که میدانند «معاون اول رئیسجمهور کیست؟» فقط ۴۰ درصد هستند. ۸۰ درصد شنوندگان پادکست تمام محتوا یک قسمت یا بیشتر آن را گوش میدهند.
همچنین افراد بهطور میانگین ۶پادکست را در اپلیکیشنهای پادکست دنبال (Subscribe) میکنند و در طول هفته به بیش از هفت پادکست مختلف گوش میدهند. ۱۹ درصد از شنوندگان پادکست هم تمایل دارند که سرعت پخش را بیشتر کنند و سریعتر گوش دهند. یک امکان مفید اپلیکیشنهای پادکست این است که شما میتوانید سرعت پخش پادکست را کند و تند کنید. آن دسته از شنوندگان پادکست که بهصورت هفتگی پادکست گوش میدهند، بهطور میانگین در هفته ۶ ساعت و ۳۷دقیقه مشغول گوش دادن به پادکست هستند.
منابع رسمی نشان میدهند که در سال ۲۰۱۵ پادکستها ۶۹ میلیون دلار درآمد داشتهاند. در سالهای ۲۰۱۶، ۲۰۱۷، ۲۰۱۸ به ترتیب، ۱۱۹، ۳۱۴ و ۴۰۲ میلیون دلار درآمد پادکستها بوده است. در سال ۲۰۱۹ این عدد به ۵۱۴ میلیون دلار رسید و در سال ۲۰۲۰، مجموع درآمدزایی پادکستها به عدد ۶۵۰ میلیون دلار رسیده است.
جمعیت تحصیلکرده و نسبتا مرفه جامعه بیشتر به پادکست جذب میشوند، درواقع ۴۵ درصد احتمال دارد که شنونده پادکست مدرک دانشگاهی داشته باشد و ۶۸ درصد از این افراد مدرکی بالاتر از لیسانس دارند. همچنین درصد زیادی از شنوندههای پادکست جزء افراد پر درآمد جامعه هستند، در آمریکا ۴۵ درصد از شنوندههای پادکست درآمدی بالای ۲۵۰ هزار دلار در سال دارند.
۶۷ درصد مخاطبان کل پادکستها در آمریکا و جهان، بین ۱۸ تا ۴۴ سال سن دارند که نشان میدهد اکثر مخاطبان پادکست در بازه سنی جوان هستند. اما تعداد شنوندگان با سن بالاتر از ۴۴ سال هم قابلتوجه است.
-
- بازه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال: ۱۸ درصد آمار شنوندگان پادکست
-
- بازه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال: ۲۸ درصد آمار شنوندگان پادکست
-
- بازه سنی ۳۵ تا ۴۴ سال: ۲۱ درصد آمار شنوندگان پادکست
-
- بازه سنی ۴۵ تا ۵۴ سال: ۱۶ درصد آمار شنوندگان پادکست
-
- بازه سنی ۵۵ تا ۶۴ سال: ۱۱ درصد آمار شنوندگان پادکست
-
- بازه سنی بزرگتر از ۶۵ سال: ۶ درصد آمار شنوندگان پادکست
براساس آمار امیرحسین مددی، موسس و مدیرعامل پلتفرم صوتی شنوتو، شنیدن پادکست از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۰ از رشد بالایی برخوردار بوده که پادکست را در رتبه هفت علاقهمندی مخاطبان برای شنیدن فایل صوتی قرار داده است. به گفته مددی، ۵۲ درصد مردان و ۴۸ درصد زنان جهان، شنونده پادکست هستند. در ایران این نسبت ۶۵ به ۳۵ است که نشان میدهد پادکست در جذب علاقهمندی زنان هنوز مجال رشد دارد.
درحالحاضر بیش از ۱۱ دستهبندی موضوعی برای پادکستهای فارسی تعریف شده است که هشت موضوع اصلی شامل مدیریت و کارآفرینی با ۲۰ درصد، سلامت و سبک زندگی با ۱۶ درصد، شعر و ادبیات با ۱۵ درصد، روانشناسی و جامعه با ۱۵ درصد، تاریخ و هنر با ۱۳ درصد، علم و تکنولوژی با چهار درصد، کمدی و سرگرمی با سه درصد و سایر موضوعات با ۱۴ درصد، موضوعات مورد علاقه شنوندگان ایرانی را تشکیل میدهند. همچنین ۸۷ درصد کاربران از طریق وب و ۱۳ درصد از طریق اپلیکیشنهای تلفن همراه از محتوای صوتی و پادکستها استفاده میکنند.
مشهورترین اپلیکیشنهای پادکست
اپلکیشنهای تخصصی زیادی برای پادکست تولید شده است. امین بیگزاده از فعالان حوزه مجازی و فناوری مشهورترین این اپلیکیشنها را معرفی کرده که در ادامه آنها را میخوانید.
Google Podcasts
از بین بهترین اپلیکیشنهای پادکست، گوگل پادکست اگر بهترین نباشد قطعا جز، ضروریترین اپلیکیشنهای پادکستی بهشمار میرود که باید در گوشی داشته باشید. این اپلیکیشن دو مگابایتی (که حجم بسیار کمش بهخودیخود یک دلیل برتری است) رایگان است و مالتی پلتفرم و، چون با حساب گوگلتان Sync میشود میتوانید پادکستی را از گوشی شروع کنید و ادامهاش را روی رایانه گوش بدهید. گوگل پادکست اجازه تغییر سرعت پخش را بهشما میدهد و میتوانید قسمتهای سکوت را هم بهسرعت رد کنید. نکته خوب دیگر اینکه به غیر از پادکستهای انگلیسی و زبانهای زنده دنیا، بسیاری از پادکستهای خوب فارسی زبان هم در آن میزبانی میشوند که باعث میشود ارزش نصب بالایی داشته باشد.
Castbox
بعد از گوگل پادکست، کستباکس (Castbox) هم جزء پادکستهای محبوب ایرانیهاست که بسیاری از تولیدکنندگان آن را برای نشر محتوایشان پسندیدهاند. Castbox کاملا رایگان است و خوشبختانه در این نسخه خبری از تبلیغات آزاردهنده نیست و بهلطف همگامسازی با فضای ابری از تمام پلتفرمها میتوانید به پادکستهای ذخیرهشده تان دسترسی پیدا کنید. اگر دوست دارید زبانتان را تقویت کنید هم کست باکس اپلیکیشن مناسبی برای شماست، چراکه بیش از ۷۰ زبان را پشتیبانی میکند و بیش از ۹۵ میلیون پادکست از سراسر دنیا را میتوانید به رایگان از آن دانلود کنید. از دیگر ویژگیهای خوب کستباکس هم میتوان به پشتیبانی از اسپیکر آمازون اکو و کروم کست اشاره کرد.
Apple Podcasts
کاربران اپل با وجود اپل پادکستز بهطور پیشفرض در گوشی، خیالشان بابت پادکستهای مورد علاقهشان راحت است. یکی از مزایای اپل پادکستز رابط کاربری بسیار ساده و درعینحال، پخته اپلیکیشن است که کار در آن را به تجربه لذت بخشی تبدیل میکند. با اپل پادکست میتوانید پادکستهای مورد علاقهتان را دانلود کرده و بعدا بهصورت آفلاین آنها را گوش بدهید. ضمنا با اضافه کردن پادکستها به فهرست علاقهمندیها، میتوانید به محض انتشار اپیزودهای جدید با اعلان iOS از این موضوع با خبر شوید. همچنین اپل پادکست هم جزء سرویسهای میزبانی پادکستی است که پادکستهای ایرانی و فارسی زبان در آن حضور دارند.
SoundCloud
همه ساوندکلاود را به استریم موسیقی میشناسند، اما باید بدانید که این اپلیکیشن رایگان میزبان طیف گستردهای از پادکستهای جذاب هم هست. ساوندکلاود مالتی پلتفرم است و بهخوبی میان نسخههای موبایل و تحت وب همگامسازی میشود. هرچند کار کردن در محیط آن به سادگی گوگل پادکست نیست و برای دانلود و گوش کردن آفلاین پادکستها باید مشترک پریمیوم باشید. با وجود این هوش مصنوعی ساوندکلاود ویژگی بسیار مهمی است که بسته به پادکستهایی که گوش میکنید، پادکستهای مشابه را به شما معرفی و پیشنهاد میکند.
Spotify
برای ما که به پلیلیستهای جذاب اسپاتیفای عادت کردهایم، شاید استفاده از این اپلیکیشن برای گوش دادن به پادکست خیلی رایج نباشد، اما باید بدانید که بعضی از مهمترین پادکستهای دنیا در این پلتفرم منتشر میشوند، چراکه قریب به ۳۰۰ میلیون کاربر دارد.
درست مثل استریم موسیقی، از ویژگی پادکست اسپاتیفای هم میتوانید به رایگان استفاده کنید. البته تا جایی که قادر به تحمل آگهیهای صوتی میانبرنامهای آن باشید. ضمنا چند مورد از موفقترین پادکستهای فارسی زبان هم در اسپاتیفای استریم میشوند.
Podcast Addict
اگر بهدنبال تنوع بالا در پادکست میگردید، حتما Podcast Addict را امتحان کنید. این اپلیکیشن پیش از ۷۵۰ هزار پادکست، ۱۲۰ هزار ایستگاه رادیویی پخش زنده و بالغ بر ۲۰ هزار کتاب صوتی را پشتیبانی میکند و محتواهایی اختصاصی دارد که در جاهای دیگر پیدایشان نمیکنید. خود اپلیکیشن هم از منظر فنی فوقالعادهاست. پشتیبانی از کانالهای یوتیوب و توییچ، تغییر سرعت پخش، رد کردن قسمتهای سکوت و پشتیبانی از کرومکست از دیگر قابلیتهای Podcast Addict بهشمار میآیند، ولی متاسفانه اپلیکیشن رایگان نیست و در استفاده از آن باید تبلیغات را تحمل کنید.
شنوتو
طرفداران پادکستهای فارسی همیشه میتوانند روی شنوتو برای دسترسی به محتوای مورد علاقهشان حساب باز کنند. این پلتفرم انتشار پادکست بومی به شکل رایگان عرضه شده، هرچند بعضی ویژگیهایش با پرداخت درونبرنامهای آزاد میشوند. شنوتو تقریبا همه امکانات پلی بک اپلیکیشنهای پادکست خارجی (پخش آفلاین، تغییر سرعت، بازپخش و…) را فراهم کرده و از نظر موضوعی تنوع بسیار بالایی از پادکستها را شامل میشود. پادکستهای موسیقی، ورزشی، تاریخی، علم و تکنولوژی، آموزش زبان و کتابهای صوتی ارزشمند محتواهایی هستند که در این اپلیکیشن میزبانی پادکست ایرانی ارائه میشوند.
ناملیک
ناملیک هم یکی دیگر از گزینههای بومی است که برای شنیدن پادکست مــــــیتوانید بهسراغش بروید. محبوبتریـــــــن پــــــادکســــتهـــــــای فارســــــــیزبان مثــــل چنلبی، فردوســــیخوانی، رادیو مرز، کرن و دایجست در ناملیک حضور دارند و قابل دانلود و گوش کردن آفلاین هستند. ناملیک درحالحاضر بیش از ۲۰ هزار شنونده فعال ماهانه دارد که این آمار روزبهروز درحال افزایش است. اگر صرفا بهدنبال پادکستهای فارسی زبان هستید، درکنار شنوتو ناملیک هم جزء گزینههایی است که حتما باید در گوشی داشته باشید.
هنوز غریبه؟
با وجود رشد چشمگیر پادکستهای فارسی، اما هنوز سازماندهی منظمی در آن دیده نمیشود و تکستارهها هستند که این چراغ را روشن و نورانی کردهاند. هنوز سازمانها و نهادهای فرهنگی مهم اهمیت این رسانه را درک نکردهاند و سازمانی مانند صدا وسیما حتی آن را رقیب خود میداند. محافل مذهبی و دینی در حوزه پادکست ورود جدی نکردهاند و محافل ورزشی نیز هنوز این فرصت را جدی نگرفتهاند. وجود اسپانسر و حامیان مالی در برخی از پادکستهای فارسی نشاندهنده شنیده شدن و شهرت آنهاست و این رسانه ظرفیت پرداختن بیش از اینها را هم دارد. اگر به پادکست به چشم یک دوست تازه و نه رقیب نگاه شود میتوان خلأهای زیادی را با آن پر کرد. خلأهایی که سالهاست با بهانههای اقتصادی و مالی هنوز پر نشدهاند و حالا وقت جبران این ضعفهاست.

شاید دوست داشته باشید

تیکتاک یک شبکه اجتماعی چینی است که از طریق اپلیکیشنهای آیآواس و اندروید قابل دسترس میباشد. این اپلیکیشن ابتدا با عنوان دوئین در سپتامبر ۲۰۱۶ در چین عرضه شد و عرضه آن برای خارج از چین، با عنوان تیکتاک در سال ۲۰۱۷ صورت گرفت. تیکتاک به کاربران اجازه میدهد که موزیکویدئوهای بسیار کوتاه ۳ تا ۶۰ ثانیهای بسازند.
تیکتاک در سال ۲۰۱۷ با اپلیکیشن محبوب musical.ly تلفیق شد و به محبوبیت فراوانی رسید. این محبوبیت بهخصوص بین نوجوانان بسیار مشهود بود و تا سال ۲۰۱۹ توانست ۸۰۰ میلیون کاربر را جذب کند و این رقم امسال از مرز یک میلیارد کاربر نیز عبور کرده است و اکنون با فرگیر شدن محبوبیت آن علاوه بر نوجوانان، بسیاری از چهرههای معروف دنیای هنر و سرگرمی به استفاده از آن روی آوردهاند.
میتوان گفت تیک تاک اولین اپلیکیشن چینی به حساب میآید که تا این حد در سطح بینالملل موفق بوده است.
کاربران تیک تاک بیشتر از کدام کشور هستند؟
این اپلیکیشن چینی برای ۱۵۴ کشور مختلف در سطح وب قابل دسترس میباشد و ۴۰ درصد از کاربران آن غیر چینی میباشند. کشور هند یکی از پرکاربرترین کشورها در این اپلیکیشن به حساب میآید. تا به امروز تقریبا ۲۵ درصد کاربران از هند این برنامه را دانلود کردهاند.
در سال ۲۰۱۹، کاربران اینترنتی در چین بیشتر از ۶۰۰ میلیون ساعت در روز را صرف تماشای ویدیوهای کوتاه این اپلیکیشن کردند؛ که البته عدد بالایی به حساب میآید و میتوان از همین اعداد و ارقام به میزان محبوبیت تیک تاک پی برد.
تیک تاک، یک سرگرمی کوتاه
وقتی اپلیکیشن تیک تاک را باز میکنید، با هجوم ویدیوهایی از افراد معمولی سراسر کشور مواجه میشوید. بیشتر این ویدیوها لبهمگامیهای نوجوانان روی موسیقیها یا ویدیویی خندهدار از آنها میباشند و به همین خاطر افراد بالای ۲۰ سال چندان با این ویدیوها ارتباط برقرار نمیکنند، اما همین ویدیوها موفق میشوند میلیونها فالوور درو کنند.
شاید یکی از دلایلی که تیک تاک برای برخی قابل درک نیست، کوتاه بودن ویدیوها باشد. تیک تاک اصولا ویدیوهای ۱۵ ثانیهای را به نمایش میگذارد. البته امکان اشتراکگذاری ویدیوهای یک دقیقهای هم در این اپلیکیشن وجود دارد، ولی ویدیوهای یک دقیقهای هم کوتاه به حساب میآیند و همین موضوع باعث میشود شما در روزهای ابتدایی استفاده از این اپلیکیشن، چندان ارتباطی با آن برقرار نکنید.
سلبریتیها در تیک تاک
گفته میشود مسئولین تیک تاک با سلبریتیها و افرادی که فالور زیادی در اینستاگرام دارند، مستقیما تماس میگیرند و از آنها دعوت میکنند که به این شبکه اجتماعی بپیوندند.
ویل اسمیث، بازیگر مشهور هالیوود یکی از افرادیست که در سال ۲۰۱۹ به جمع کاربران این اپلیکیشن پیوست و در طول چند هفته موفق شد بیشتر از یک میلیون فالوور جذب کند.
جنیفر لوپز، مایلی سایرس، جسیکا آلبا، جاستین بیبر، آلیشا کیز و آریانا گراند از دیگر سلبریتیهایی هستند که حضوری پررنگ در تیکتاک داشتهاند و باعث محبوبیت هرچه بیشتر این اپلیکیشن در میان مردم شدهاند.
حقایقی از تیک تاک
- اپلیکیشن تیکتاک تاکنون توسط بیش از ۱.۵ میلیارد نفر در سطح دنیا دانلود شده است.
- ۴۶۶ میلیون از کاربران تیکتاک از هند هستند، ۱۷۳ میلیون نفر از چین و ۱۲۳ میلیون نفر از آمریکا.
- کاربران تیکتاک بهطور میانگین ۵۲ دقیقه از روز را در تیک تاک سپری میکنند.
- ماهانه ۶۰ میلیون نفر از آمریکا وارد تیکتاک میشوند که ۶۰ درصد آنها زن و ۴۰ درصدشان مرد هستند.
- از ۲۱ مهر ۹۸ دسترسی کاربران ایرانی به این اپلیکیشن قطع شده است و استفاده از آن با فیلترشکن صورت میگیرد.
تیک تاک چه هدفی را پیش گرفته است؟
زمانی که یک اپلیکیشن جدید سر از مارکتها در میآورد و به سرعت میان مردم به مجبوبیت میرسد، درک این موضوع که چرا به این اپلیکیشن نیاز داریم کمی دشوار میشود.
از اپلیکیشن اینستاگرام تا مدتها به عنوان اپلیکیشنی برای افزودن فیلتر روی عکسها، استفاده میشد، اما پس از مدتی تبدیل به یک رسانه اجتماعی محبوب و فضایی برای انجام مارکتینگ شد. استوریهای اسنپ چت در ابتدا مضحک به نظر میرسیدند، اما با محبوب شدن آنها، اینستاگرام ایدهی استوری را از اسنپ چت دزدید و همین استوریها حالا فضای مارکتینگ را فراهم میکنند.
میلیونها انسان دقایقی از روز را برای سرگرمی در تیکتاک میگذرانند و همین جمعیت میتواند منجر به شکلگیری کسب و کارهای اینترنتی در این اپلیکیشن شوند. سیر تکاملی اپلیکیشنهایی با امکان مارکتینگ، مانند اینستاگرام و اسنپ چت، ثابت کرده است که هرچیزی با وجود کاربران فعال در شبکه اجتماعی امکانپذیر است.

در گذشتههای نه چندان دور هیچ یک از کمپانیهای خودروسازی جهان تصور نمیکردند که روزی خودروسازان چینی بتوانند تا این حد پیشرفت کنند. اغلب شرکتهای چینی در ابتدا تنها به کار مونتاژ قطعات برای خودروسازان اروپایی اشتغال داشتند و به طور مستقل هیچ خودروی تولید نمیکردند، اما کارکردن کنار خودروسازانی همچون فولکس واگن، ب ام و، مزدا و… باعث شد تا طی چند سال گذشته خودروهای چینی به سطح قابل قبولی از تکنولوژی ساخت خودرو دست پیدا کنند که در نتیجه آمار خوبی از خرید خودرو در داخل ایران را به خود اختصاص دادند.
طبیعتا نباید انتظار داشت که تمامی خودروسازان این کشور توانسته باشند همگام با تکنولوژی روز دنیا پیشروی کرده باشند، در واقع هنوز هم شرکتهای نوپا و ضعیفی وجود دارند که محصولات بسیار بیکیفیت و کپیشده از خودروسازان اروپایی را تولید میکنند. هماکنون در بازار کشور ما نیز بیش از دهها برند مختلف از خودروهای چینی عرضه میشوند و با وجود تمامی حاشیهها توانستهاند مشتریان زیادی را به سوی خود بکشانند.
در ابتدای ورود خودروهای چینی تقریبا تمامی افراد نسبت به خرید این خودروهای گمنام مقاومت از خود نشان میدادند، اما پس از مدت کوتاهی همزمان با افزایش خدمات، تنوع محصولات و شرایط بسیار خوب فروش، خودروهای چینی نیز توانستند اعتماد مشتریان داخلی را جلب کرده و به بازار خوبی دست پیدا کنند. بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، پای سدان چینی جدیدی به بازار ایران باز شده است.
سدان جدید چینی درشهرک آزمایش
با توجه به این تصاویر، مشخص است که سدان جدیدی وارد شهرک آزمایش شده و گویا قرار است تا مجوزهای لازم برای عرضه و شمارهگذاری را دریافت کند. با دقت به این عکسها، میبینیم که نشان تجاری خودرو پوشانده شده و قطعا طرف ایرانی برنامه ندارد تا پیش از قطعی شدن برنامه تولید، معرفی را برای این سدان جدید داشته باشد.
با جستوجوی بیشتر در فضای وب، متوجه میشویم که این خودرو مربوط به کمپانی «سوئست» چین است.
این خودروساز چینی سالهای قبل در بازار ایران حضور داشته و به تولید ون مشغول بوده است. در چند ماه گذشته هم تصاویری از سایر محصولات این خودروساز در جادههای کشور منتشر شد و معلوم است که سوئست برنامه عرضه کراس اوورها و سدانهای جدیدی را در بازار ایران دارد. اما هنوز به صورت قطعی نمیتوان گفت که کدام خودروساز ایرانی مشارکت با این نشان چینی را در پیش گرفته و فعلا برخی گمانه زنیها در خصوص فعالیت برخی خودروسازان کرمانی با نشان سوئست مطرح شده است.
قیمت و مشخصات فنی
سوئست A۵ به عنوان یک سدان اقتصادی در بازار چین عرضه میشود و قیمتی کمتر از ۱۲هزار دلار را در اکثر بازارهای هدف این خودروساز شرقی دارد. A۵ که در رده سدانهای کلاس C قرار دارد، نمونه به روزتر سوئست V۵ است و تا حدی در بحث طراحی به روزتر از قبل به حساب میآید. سوئست A۵ به پیشرانه ۱٫۵ لیتری تنفس طبیعی مجهز است و ۱۲۰ اسب بخار را با گشتاور ۱۴۳ نیوتن متر در اختیار راننده میگذارد. جعبه دنده A۵ از نوع ۵ سرعته دستی است و میتوان این سدان چینی را با جعبه دنده CVT اتوماتیک هم سفارش گذاری کرد.
دو کیسه هوا، سانروف، کروز کنترل، تریم داخلی چرم مصنوعی، نمایشگر لمسی، دوربین و سنسور پارک عقب، استارت دکمه ای، سیستم کنترل پایداری، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، چراغ روشنایی روز، سنسور نور و باران، تهویه اتوماتیک، جلو آمپر دیجیتال، آینههای تاشو برقی، سنسور باد لاستیک و… در سوئست A۵ دیده میشود.

ایکسباکس سری اس (Xbox Series S)، دومین کنسول نسل نهمی مایکروسافت، رسما تأیید شد. «کوچکترین ایکسباکس تمام دورانها» قرار است با قیمت ۲۹۹ دلار از راه برسد. رونمایی از ایکسباکس سری اس، مطمئنا برای یک رویداد آنلاین برنامهریزی شده بود؛ یک رویداد که مایکروسافت برنامه داشت در آن از قیمت و زمان عرضهی دو کنسول ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس سری اس صحبت کند.
با این حال، خبرگزاری Thurrot امروز صبح اطلاعات و ظاهر کنسول ایکسباکس سری اس را به شکلی غیر رسمی منتشر کرد و در ادامهی آن، خبرگزاری ویندوز سنترال از جزییات عرضه و قیمت هر دو کنسول نسل بعد مایکروسافت نوشت.
چند ساعتی بیشتر طول نکشید تا حساب کاربری رسمی ایکسباکس در توییتر، رسما وجود ایکسباکس سری اس و قیمت ۳۰۰ دلاری آن را تایید کرد.
تصویری که مایکروسافت بههمراه توییت خود منتشر کرده است و بهعنوان تصویر اصلی این مقاله میتوانید مشاهدهاش کنید، به ما امکان میدهد بهشکلی دقیقتر ظاهر کنسول ایکسباکس سری S را مشاهده کنیم. این تصویر بهوضوح نشان میدهد با کنسولی نسبتا باریک طرف هستیم؛ همچنین خبری از دیسک درایو در ایکسباکس سری اس نخواهد بود. درحالحاضر تمامی اطلاعاتی که بهصورت رسمی از ایکسباکس سری اس اعلام شده شامل این موارد است و مایکروسافت میگوید «بهزودی» جزئیاتی بیشتر دربارهی کنسول دردسترس رسانهها قرار میدهد.
بررسی تصویر نشان میدهد ایکسباکس سری اس بهنوعی به ایکسباکس وان اس شبیه است؛ درواقع ارتباط بین ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس وان ایکس، به ایکسباکس سری اس و ایکسباکس وان اس نسبت داده میشود. در تصویری که مایکروسافت منتشر کرده، ایکسباکس سری اس بهصورت عمودی روی زمین قرار داده شده؛ بااینحال لوگوی ایکسباکس روی کنسول نشان میدهد که احتمالا حالت افقی، حالت اصلی دستگاه است.
ویدئویی که در فضای مجازی فاش شده است نشان میدهد ایکسباکس سری اس بسیار باریکتر از ایکسباکس سری ایکس است و همین موضوع باعث میشود سری اس سادهتر در زیر تلویزیون جای بگیرد. همانطور که رسانهها پیشتر اعلام کرده بودند، در بخش بالایی ایکسباکس سری اس دریچهی هوا بهفرم دایره دیده میشود که قطعا روی جریان یافتن هوا در بخش درونی کنسول تأثیر محسوسی میگذارد.
مایکروسافت در توییت خود اضافه کرده بود که بهزودی رسما از این کنسول و جزییات آن رونمایی میکند. با این حال، بعد از تاییدیهی رسمی مایکروسافت، ویدیوی نهایی معرفی ایکسباکس سری اس هم به بیرون درز کرد. شب گذشته، مایکروسافت خودش ویدیو را در شبکههای مختلف خود منتشر و ضمن اعلام قیمت و تاریخ عرضهی کنسول، به صورت رسمی از ایکسباکس سری اس رونمایی کرد.
کنسول ایکسباکس سری اس در روز ۱۰ نوامبر سال جاری (۲۰ آبان) با قیمت ۲۹۹ دلار وارد بازار خواهد شد.
تعدادی از قابلیتهای این کنسول، از این قرار هستند:
۶۰ درصد کوچکتر از ایکسباکس سری ایکس
کنسول کاملا دیجیتال (بدون دیسک درایو)
پشتیبانی از وضوح تصویر ۱۴۴۰ p و سرعت اجرا تا ۱۲۰ فریم در ثانیه
پشتیبانی از ری تریسینگ
۵۱۲ گیگابایت حافظهی اساسدی
توانایی پخش و استریم ویدیو با کیفیت ۴ K
بد نیست به این نکته اشاره کنیم که خبرگزاری ویندوز سنترال، قبل از انتشار رسمی این اطلاعات از سوی مایکروسافت، عینا همین قیمت، تاریخ عرضه و دیگر جزئیات کنسول ایکسباکس سری اس را اعلام کرده بود؛ طوری که احتمالا باید به جزییات و قیمت ارایه شده از سوی این خبرگزاری برای ایکسباکس سری ایکس هم اعتماد کنیم. طبق گفتهی آنها، ایکسباکس سری ایکس همزمان با سری اس و با قیمت ۵۰۰ دلار وارد بازار خواهد شد.
خبرگزاری ویندوز سنترال همچنین اضافه کرده بود که مایکروسافت برنامه دارد تا ایکسباکس سری ایکس و ایکسباکس سری اس را به صورت قسطی هم بفروشد. سری ایکس و سری اس به همراه اشتراک سرویس ایکسباکس گیم پس و ایکسباکس لایو گلد، به صورت قراردادی با قسط ماهیانهی به ترتیب ۳۵ و ۲۵ دلار به فروش خواهد رسید.
ایکسباکس سری اس با قیمت ۳۰۰ دلار عرضه میشود
نکتهی مهم دیگر به قیمت کنسول برمیگردد و همانطور که انتظار میرفت به علت سختافزار ضعیفتر این محصول نسبت به ایکسباکس سری ایکس، قیمت آن نیز کمتر خواهد بود و طبق اطلاعات فاش شده، تنها ۲۹۹ دلار قیمت خواهد داشت که برای محصولی با ویژگیهای نسل بعد (با رزولوشن پایینتر) میتواند قیمتی عالی محسوب شود.
داشتن برچسب قیمت ۲۹۹ دلاری، ایکسباکس سری ایکس را به کنسولی مقرونبهصرفه در بین کنسولهای نسل بعد تبدیل میکند و قطعا باعث میشود میزان استقبال از آن بهشدت بالا باشد. البته شرایط بازار ایران به گونهای است که به ما اجازهی استفاده از واژهی مقرونبهصرفه را نمیدهد. همین کنسول ۲۹۹ دلاری را قطعا اکثر گیمرهای ایرانی تهیه نخواهند کرد. با همهی اینها ایکسباکس سری ایکس در بازارهای جهانی کنسولی بسیار خوشقیمت بهحساب میآید.
لحظاتی پس از انتشار عکس توسط برد سمز، تعدادی دیگر از خبرنگاران و کارشناسان صنعت بازی نیز به صحبت در این زمینه پرداختند؛ از دنیل احمد که طرح کنسول را تأیید کرد، ولی قیمت آنرا همچنان بهطور ۱۰۰٪ رسمی نمیداند، تا فردی با نام مستعار WalkingCat که ویدیویی از کنسول و مقایسهی ابعاد آن با ایکسباکس سری ایکس منتشر کرد.
در هفتههای گذشته نیز نشانهها و مدارک متعددی مبنی بر قطعی بودن وجود این نسخه از نسل جدید کنسولهای مایکروسافت در اینترنت منتشر شده که از میان آنها میتوان به اشاره به نام ایکسباکس سری اس در آپدیت جدید سیستمعامل ویندوز، بروشورهای تبلیغاتی سرویس ایکسباکس گیم پس، جعبهی کنترلرهای جدید ایکسباکس و همچنین ارائهی مشخصات کامل سختافزاری این دستگاه توسط اینسایدرها و منابع مطلع اشاره کرد.