سبک زندگی
چرا یک نفر دزد میشود؟
منتشر شده
1 سال پیشدر
توسط
چوبین
سرقت یکی از شایعترین جرایم علیه اموال و مالکیت اشخاص است که متاسفانه بخش زیادی از پروندههای موجود در مراجع قضایی را بهخود اختصاص میدهد و در قالب کیف قاپی، سرقت خودرو، زورگیری اموال و…. اتفاق میافتد. سارق با ارتکاب سرقت در حقیقت سعی میکند وضعیت مالی خود را با تجاوز به مال دیگری بهبود ببخشد. متاسفانه طبق گزارشات اعلام شده این روزها زنان قربانیان اصلی این ماجرا هستند. امروز در این مطلب قصد داریم به دلایل بهوجود آمدن این بزه اجتماعی بپردازیم.
پژوهشها و بررسیها در ابعاد مختلف جامعه شناختی نشان میدهد افزایش جمعیت، نرخ بالای بیکاری، تغییر در الگوهای مصرف و افزایش هزینههای زندگی و مهاجرت از جمله عوامل شکلگیری برخی آسیبهای اجتماعی و بزهکاریها در جامعه است که سرقت یکی از این آسیبها با فراوانی بالا و فقر مادی از مهمترین عوامل وقوع آن است.
متاسفانه دلایل ذکر شده همگی پاسخ چرایی شیوع سرقت در این روزها میباشند. اگر مصاحبه با سارقین را دیده باشید، متوجه خواهید شد اکثریت آنها بعد از دستگیری توسط پلیس، به زشتی و نادرستی کار خود اقرار میکنند اما بسیاری از آنها پس از آزادی دوباره راه قبلی خود را ادامه میدهند. سوالی که در اینجا به ذهن میرسد این است:
چرا یکنفر دزد میشود؟
«فقر»، «بیکاری» و «اعتیاد» سه عامل مهم در ایجاد انگیزه برای دزدی هستند. به غیر این موارد عواملی دیگر نیز در بهوجود آمدن انگیزهی سرقت در فرد موثر هستند.
فقر عاطفی
کودکان و نوجوانانی که در خانواده متلاشی رشد کرده یا در اثر طلاق و مرگ یکی از والدین دچار تبعیض اجتماعی و سرخوردگی عاطفی شده و به دنبال آن مبتلا به حالتهای روانی، چون انزواطلبی، افسردگی و گوشهگیری از جامعه میشوند، بستر رفتاری مناسب برای سرقت دارند.
فقر فرهنگی
فردی که دزدی میکند به هنجارها، رسمها، سنتها و قوانین و ارزشهای فرهنگی جامعه تجاوز میکند. فقر فرهنگی نقش اساسی در ایجاد جرم دارد. دزدان اکثرا بیسوادند و بیسوادان در اثر فقدان امکانات رشد فکری، برای پیشرفت و ترقی خود از شیوههای دیگر فرهنگی مثلا توانمندیهای جسمی بهره میگیرند.
نابرابری اجتماعی
طبقاتی بودن جامعه و نابرابریهای اجتماعی، شهرنشینی و زاغهنشینی، گسترش بیرویه شهرها و انبوه جمعیت هر دو از عوامل جرمزا هستند.
ناکامی
هنگامی که در راه رسیدن به اهداف مادی یا معنوی یک فرد موانعی ایجاد شود و شخص به هدفهای خود نرسد، دچار ناکامی شده و همین حالات روانی ممکن است راه ارتکاب سرقت را برای وی هموار کند.
راحتطلبی و تنبلی اجتماعی
یکی از اصلیترین علل روانی ارتکاب سرقت این فرآیند روحی است. فرد علاقهای به تلاش و کوشش نداشته و دلش میخواهد با یک قدم از ابتدای خانه خود تا انتهای هدف رسیده و بدون تلاش و زحمت صاحب رفاهیات اجتماعی شود. اینگونه راحت طلبیها باعث راه اندازی و تشکیل باندهای کلاهبرداری، جعل، تقلب و امروزه شرکتهای هرمی که بدترین نوع از سرقت از مردم است، میشود.
محیط خانواده و معاشرت با دوستان ناباب
فرزندان خانوادههای بزهکار، آمادگی زیادی برای بزهکار شدن دارند. همچنین تاثیری که فرد از دوستان و همسالان خود میگیرد، غیر قابل انکار است. افرادی که اقدام به دزدی میکنند معمولا با دوستان ناباب حشر و نشر دارند.
خودنمایی
برخی از نوجوانان و جوانان برای نمایش قدرت، جرات حادثهجویی و کلهشقی خود به همسالان که برای آنها بسیار ارزشمند هستند دست به دزدی و غارت اموال دیگران میزنند و به این وسیله با ایفای چنین نقشی نیاز به تعلق خاطر گروهی خود را برآورده میکنند. قرار گرفتن در گروه همسالان بزهکار مخصوصا برای نوجوانان و جوانانی که دوستان آنها دست به جیب بوده و در مواقع مختلف خوب پول خرج میکنند باعث میشود آنها که پول توجیبی محدود دارند به انحراف کشیده شوند.
احساس ناامنی
وضعیت مغشوش خانواده، ستیز و اختلاف بین پدر و مادر و رفتار خشونتآمیز والدین، از علل مهمی است که جوان را دچار نگرانی و ناامنی کرده و جوان برای انتقام گرفتن از والدین به دلیل محدودیتها و سختگیریهای نابهجای آنها دست به دزدی میزند.
محبت زیاد
زیادهروی در محبت نیز مانع رشد و تکامل شخصیت فرد میگردد. فردی که در خانواده تمام توقعاتش بدون، چون و چرا انجام میگیرد، خودخواه، پرمدعا و پرتوقع بوده و در صورت رو به رو شدن با شکست برای انتقام از جامعه ممکن است دست به دزدی بزند.
دزدها و مشکل اختلال شخصیت
عامل مهم دیگری که بسیاری از آن غافلاند و ما میخواهیم به آن بپردازیم، عوامل روانی-عاطفی است. بسیاری از افراد بزهکار دچار آسیبهای روانی بوده و از لحاظ شخصیتی مشکل دارند. آمارها نشان داده که اکثر افرادی که دست به سرقت میزنند دارای اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند. میزان احساس مسوولیت، رعایت اخلاقیات یا ملاحظه حقوق و خواستههای دیگران نزد این افراد کم است.
رفتار این افراد سراسر زیر نفوذ نیازهای شخصی خودشان صورت میگیرد. به عبارت دیگر گرفتار کمبود یا ضعف وجدان، فقدان احساس گناه، خودمحوری، نگرش درنده خویی نسبت به دیگران، بیاحساسی و بیتفاوتی نسبت به حقوق دیگران به صورت دروغ، دزدی، کلاهبرداری، اختلاس و تخریب اموال مردم هستند. این قبیل افراد غالبا مردمانی جذاب، گیرا و باهوش هستند، حتی ممکن است شغلهای ارزندهای به دست آورند، اما در این شغلها دوام نمیآورند و بدهکاری بالا آورده و دست به اختلاس و دزدی میزنند. وقتی گرفتار قانون میشوند، تنبیه، تغییری در رفتار آنان ایجاد نمیکند. این نوع شخصیت یکی از شدیدترین و جدیترین اختلالهای روانی است و واقعا نیاز به درمان دارد.
متاسفانه همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، خانمها بیشتر در معرض آسیب این اتفاق هستند. شاید یکی از دلایل مهم این موضوع خیالِ زوربازوی بیشتر آقایان نسبت به خانمها باشد که باعث میشود در اکثر مواقع سرقتهایشان موفقیتآمیز باشد. با تمام توضیحاتی که ارائه کردیم امیدواریم علاوه بر حل شدن مشکلات حاکم بر جامعه، با بالا بردن آگاهی در سطح جامعه، باعث کاهش این بزه اجتماعی شویم.

مشاغلی همچون تعمیرات موبایل تقریباً در صدر جدول تعمیراتی ها قرار میگیرند و افراد بسیاری را نیز به سمت خود سوق میدهند. در این مطلب همراه ما باشید تا به موضوع تعمیرات موبایل در سریعترین زمان بپردازیم و شما را با هر آن چیزی که باید در این زمینه بدانید آشنا کنیم.
درست است که امروزه دورههای آموزشی بسیاری در حوزه تعمیرات موبایل برگزار میشوند و هر کدام به نوعی با ارائه گواهینامههای معتبر افراد را روانه بازار میکنند، اما باید این واقعیت را بپذیریم که شرکت در این دورهها و دریافت گواهینامه تعمیرات موبایل به صورت صِرف نمیتواند مهارت و کار حرفهای فرد را توجیه کند، بلکه بخش بسیار زیادی از این کار در کنار دریافت گواهینامه به تجربه کاری و داشتن مهارت در تعمیرات موبایل مربوط میشود.
این یعنی افرادی که در واحد تعمیرات موبایل فعالیت میکنند باید فیلترها و موارد بسیاری را پشت سر بگذارند تا در نهایت بتوانند به شکل حرفهای و پیشرفتهتری فعالیت کنند. در ادامه شما را با مراحل مختلف یادگیری تعمیرات موبایل در سریعترین زمان آشنا میکنیم:
-
یادگیری آکادمیک تعمیرات موبایل
طبیعی است که اولین مرحله تعمیرات موبایل در سریعترین زمان به یادگیری آکادمیک آن مربوط میشود. پشت سر گذاشتن دورههای آموزشی و دریافت گواهینامه معتبر در این زمینه میتواند اعتماد و اعتبار بیشتری را به فرد برساند.
افراد در چنین دورههایی با تمامی قوانین و ضوابطی که مربوط به تعمیرات موبایل میشود آشنا میشوند و امنیت تعمیرات، مراحل تعمیر موبایل و همینطور مراقبت از قطعات دمونتاژ را نیز بیشتر درک میکنند. توصیه میکنیم که اگر تصمیم به شرکت در دورههای آموزش تعمیرات موبایل در سریعترین زمان دارید به سراغ گزینههایی بروید که مطمئنتر هستند و تحت آموزش مجربترین اساتید قرار بگیرید.
معمولاً در دورههای آموزشی و آکادمیک تعمیرات موبایل در سریعترین زمان مواردی همچون مباحث تئوری الکترونیک، عیبیابی برد معیوب، نقشهخوانی سختافزار موبایل، نرمافزار موبایل، تعویض قطعات موبایل، تعمیرات تخصصی موبایل، کار با ابزار دقیق و تست و تعمیر، کار در محیط واقعی و… آموزش داده میشوند.
-
شناخت موبایل و برندهای آن
مسئله دیگری که برای تعمیرات در سریعترین زمان نیاز خواهید داشت شناخت و آشنایی با انواع گوشیها و برندهای آنهاست. این به آن معناست که یک تعمیرکار موبایل حرفهای باید بر تمامی تلفنهای همراه اندروید، آی او اس و ویندوز فون تسلط کامل داشته باشد و بتواند تفاوتهای هر کدام از آنها و مشکلات نرمافزاری و سختافزاریشان را از هم تشخیص دهد.
در کنار این نیز آشنایی با مفاهیم اولیه مدارهای الکتریکی و دستگاههای الکترونیکی، نقشهخوانی، شبکه و مخابرات، قطعه شناسی انواع موبایل، عیبیابی انواع مدارهای موبایل، نرمافزار موبایل و… نیز همه و همه مواردی هستند که یک تعمیرکار موبایل باید بر آنها تسلط کامل داشته باشد.
-
آشنایی با ابزار تعمیرات موبایل
از دیگر مراحلی که برای انجام تعمیرات موبایل در سریعترین زمان باید انجام داد آشنایی و تسلط کامل بر ابزارآلات مربوط به تعمیرات موبایل است. معمولاً هم برای این کار دورههایی تخصصی برگزار میشود که شرکت در چنین دورههایی نیز برای افرادی که تمایل به کار در حوزه تعمیرات موبایل در سریعترین زمان دارند اجباری و الزامی خواهد بود. به خاطر داشته باشید که یک تعمیرکار حرفهای موبایل با تمامی ابزارآلات مربوط به این کار آشنا بوده و حتی بر طرز کار پیشرفتهترین نمونههای آنها نیز تسلط کاملی خواهد داشت.
معمولاً متخصصان این حوزه و تعمیرکاران حرفهای موبایل معتقد هستند که یک تعمیرکار موفق و حرفهای باید بتواند با انتخاب بهترین ابزار تعمیرات، به سراغ گزینههایی برود که کمترین خطر را برای گوشی مشتری داشته باشد تا احتمال آسیبدیدگی آن به حداقل برسد. به همین دلیل نیز پیش از هر چیز لازم است که تمامی ابزار مربوط به تعمیرات را به خوبی بشناسید.
-
ارائه خدمات پیشرفته و تخصصی تعمیرات موبایل
برای آنکه بتوانید در حوزه تعمیرات موبایل در سریعترین زمان موفق و پردرآمد باشید باید به دنبال ارائه خدماتی پیشرفته و تخصصی باشید. از آنجایی که قطعات موبایل حساس است، کار در حوزه تعمیرات آن نیز بسیار آسیبپذیر و حساس خواهد بود. به همین دلیل نیز شما باید با پیشرفتهترین و تخصصیترین راهها به خوبی و با موفقیت از پس این موضوع برآیید.
با توجه به این موضوع همیشه باید سعی داشته باشید که کیفیت ارائه خدمات خود را به بهترین و پیشرفتهترین حالت ممکن ارتقا دهید. سعی کنید که بهترین ابزار را برای تعمیرات به کار بگیرید و جدیدترین و مطمئنترین روشها را به انجام برسانید. به یاد داشته باشید که کیفیت بالای خدمات تعمیرات موبایل در سریعترین زمان میتواند مزیت رقابتی شما در بازار مربوط به این کار به حساب آید. سعی کنید که با تازهترین تغییرات مربوط به این حوزه آشنا باشید و از جدیدترین ابزارآلات تعمیراتی موبایل استفاده کنید.
-
سرعت عمل و خوشقولی در تعمیرات موبایل
به یاد داشته باشید که سرعت عمل و خوشقولی شما به عنوان یک تعمیرکار موبایل میتواند وجه تمایز شما با رقبایتان بوده و رضایت مشتری را نیز برایتان به دنبال داشته باشد. یادتان باشد که امروزه موبایل از کاربردیترین وسایل در زندگی افراد است و در نتیجه، مشتریان شما نمیتوانند مدت زمان زیادی را معطل بمانند تا شما به تعمیرات موبایل آنها بپردازید.
با توجه به تمامی این توضیحات تعمیرات موبایل در سریعترین زمان باعث میشود که اعتماد مشتریان شما جلب شده و با اطمینان خاطر بیشتری، کار خود را به شما بسپارند. به خاطر داشته باشید که اگر موبایل مشتری خود را در مدت زمان مقرر به او تحویل ندهید و برای این کار بدقولی نمایید مشتری خود را از دست خواهید داد، این در حالی است که اگر تعمیرات موبایل را در کمترین مدت ممکن و البته با کیفیتی مناسب و ایده آل به انجام برسانید میتوانید مشتریان به مراتب بیشتری را نیز به دست آورید. با این حال فراموش نکنید که در کنار سرعت عمل بالا و خوشقولی، کیفیت تعمیرات موبایل نباید نادیده گرفته شود.
-
ارائه قیمت مناسب برای تعمیرات موبایل
به طور کلی باید بگوییم که قیمت یکی از مهمترین فاکتورهای رقابتی در بازار است. معمولاً مشتریان برای تعمیرات موبایل خود به سراغ افرادی میروند که در کنار کیفیت بالا و ایده آل در این کار، هزینه تعمیرات موبایل معقولانهای را درخواست میکنند. به همین دلیل نیز همیشه سعی کنید که با حفظ کیفیت و همینطور قیمتی معقولانه، مشتریان ثابت خود را پیدا کنید.
کسب و کار
تاثیر بازخورد مناسب در افزایش بهره وری کارکنان
منتشر شده
1 سال پیشدر
۱۲-۱۲-۱۳۹۹توسط
چوبین
پیش از هرچیز باید به همین سؤال مهم پاسخ داد؛ پاسخی که در مطلب حاضر نقشی اساسی دارد. تقریبا در تمامی کسبوکارها و سازمانهایی که موفق بودهاند و در کارشان دوام آوردهاند، برنامهای مشخص و منظم برای ارائه بازخورد طرحریزی شده است.
اهمیت و نقش ارائه بازخورد مؤثر در پیشرفت و موفقیت بسیاری از این کسبوکارها به حدی است که دستورالعملهایی با شرح کامل جزئیات در اختیار کارکنان و کارفرمایان قرار میدهند؛ این دستورالعملها یا راهنماها شامل اطلاعات جامعیاند راجعبه اینکه چطور باید به دیگری بازخورد خوب و سازنده و مؤثر داد و از سوی دیگر، وقتی کسی به ما بازخوردی میدهد، چطور باید رفتار کنیم و چه مسائلی را رعایت کنیم.
حتما میتوانید حدس بزنید چرا ارائه بازخورد مؤثر برای کسبوکارها تا این حد حیاتی است و چطور بهرهوری کارکنان را دوچندان میکند. کسی که بازخوردی ارائه میدهد، از بیرون و با دیدگاهی منحصر به خودش، کار دیگری را بررسی میکند. این دیدگاه و بازخورد مؤثر و سازنده برای کسی که در حال انجام وظیفهای است فوقالعاده ارزشمند است. شاید چیزهای تازهای به ذهنش برسد یا کاستیهایی را ببیند که پیش از این از آنها غافل مانده بود. اگر هم کارش بدون عیب و نقص باشد، بازخورد مثبت برایش انرژیبخش خواهد بود.
اهمیت و نقش بازخوردها و انتقادهای سازنده
نکته مهمی هست که اینجا باید ذکر کرد. در حالت دوم، یعنی وقتی بازخورد مثبت باشد، بیشتر به تعریف و تمجید شبیه میشود؛ اما در حالت اول، یعنی وقتی میخواهیم کاستیهای کار کسی را به او گوشزد کنیم، مسئله کمی دشوارتر از آن چیزی میشود که در نگاه اول به نظر میرسد.
نکند به کسی که بازخورد را ارائه میدهیم بربخورد؟ سوءتفاهمی پیش نیاید؟ ناراحت نشود؟ اینها از جمله سؤالهاییاند که هنگام ارائه چنین بازخوردهایی ممکن است برایتان پیش بیاید. منتها نباید فراموش کرد که بیشتر، همین نوع بازخوردها هستند که سبب پیشرفت و افزایش بهرهوری کارکنان میشوند. باید بیاموزیم چطور چنین بازخوردی ارائه کنیم، بدون آنکه به شخصیت یا احساس دیگری لطمهای وارد کنیم.
در ادامه، با ذکر نکات و توصیههایی کاربردی، خواهیم گفت که چطور و با رعایت چه مسائلی میتوانید به بهترین نحو ممکن از پس انجام این کار برآیید و انتقاد سازنده داشته باشید.
نکات و توصیههایی برای ارائه بازخوردهای مؤثرتر و بهتر
۱. ایجاد احساس ایمنی و راحتی
بنا به نتایج برخی پژوهشهای صورتگرفته، فقط حدود ۳۰ درصد از کسانی که بازخورد میگیرند آن را اجرا میکنند. اگر کسی که بازخوردی دریافت میکند راحت نباشد یا احساس خوبی نداشته باشد، احتمال آنکه نکات و پیشنهادهایی را که شنیده عملی کند از این هم کمتر خواهد شد. بازخورد ارائهشده در این شرایط معمولا مؤثر نخواهد بود؛ پس ببینیم راه چاره چیست.
پیشنهادمان این است که رابطهای ورای کارمند و کارفرما با دیگری داشته باشید. اگر نوعی احساس رفاقت و دوستی بین اعضا شکل بگیرد، بازخوردها حتما از جان بر خواهند آمد و بر دل دیگری خواهند نشست.
منتها اگر چنین امکانی ندارید، میتوانید خیلی مؤدبانه و با احترام، به دیگری بازخورد دهید. البته نه آنکه بخواهید حرف را در لفافه بپیچید و نکته منفی را با جملات زیبا و مثبت تزیین کنید و بهقولی، بخواهید ظاهرسازی کنید. این کار زیادهروی است و در این شرایط، احتمال آنکه متوجه منظور اصلیتان نشود زیاد خواهد بود. فقط کمی رعایت طرف مقابل را بکنید و اجازه ندهید ناراحت شود یا مقابل دوستان و همکارانش خجالتزده شود.
۲. تمرکز بر وظیفه یا کار در حال انجام
هنگام ارائه بازخورد، تحت هیچ شرایطی راجعبه شخصیت یا مسائل شخصی طرف مقابل با او صحبت نکنید. این کار ممکن است او را سرافکنده و ناراحت کند. بازخوردی مؤثر و سازنده است که متمرکز بر وظیفه در حال انجام باشد، نه مسائل شخصی یا احساسات کارکنان.
۳. داشتن برنامه زمانبندی منظم برای ارائه بازخورد
جالب است بدانید که درصد قابلتوجهی از کارکنان شرکتکننده در برخی مطالعهها و نظرسنجیها، یعنی چیزی حدود دوسوم آنها، تجربه دریافت بازخورد سازنده نداشتهاند!
این آمار و ارقام نشانگر آن است که حتی گاهی کسبوکارهای بزرگ و روبهپیشرفت هم از اهمیت ارائه بازخورد خوب و سازنده غافل میمانند. برای آنکه شما و کسبوکارتان گرفتار این معضل نشوید، پیشنهاد میکنیم که برنامه زمانبندی مشخص و منظمی برای ارائه بازخورد داشته باشید. کاملا قابلدرک است که گاهی، ارائه بازخورد، در میان تمامی شلوغی کارهای روزمره دشوار میشود؛ اما اگر از قبل برای انجام این کار برنامهریزی کرده و زمان مشخصی را کنار گذاشته باشید، دیگر مشکلی از این بابت نخواهید داشت.
اگر سرتان شلوغ است، حداقل هفتهای یک بار برای ارائه بازخورد به کارکنانتان وقت کنار بگذارید. البته اگر بتوانید هر روز به کارکنان بازخورد دهید، بهتر است.
۴. ایجاد انگیزه برای کارکنان
بازخوردی خوب و مؤثر است که به کارکنان انگیزه دهد و به بهترشدن تشویقشان کند. تضعیف روحیه و گرفتن دیگران به باد انتقاد نتایج خوبی برای کسبوکار ندارد.
اگر کارفرمایان بدانند چه چیزهایی انگیزه کارکنانشان را بیشتر میکند، بهترین و مؤثرترین بازخوردها را در اختیارشان خواهند گذاشت. البته اگر تنها انگیزه کسی پول درآوردن باشد، صحبتکردن راجعبه ایجاد انگیزه کمی دشوار خواهد شد. ولی کارکنانی هم هستند که صرفا برای کسب درآمد کار نمیکنند. این دسته از کارکنان، نوعی تمایل و علاقه درونی به کارشان حس میکنند و پتانسیل کافی برای انگیزهگرفتن دارند. کارکنانی که چالشهای کاری را دوست دارند و محققکردن اهداف کاری برایشان با نوعی احساس رضایت و لذت همراه است.
برای آنکه بتوان بهترین بازخوردها را در اختیار کارکنان گذاشت، باید این ویژگیهای فردیشان را بهتر و بیشتر شناخت و بازخوردها را با توجه به شخصیت آنها ارائه کرد.
۵. تحسین در جمع و انتقاد در خلوت
تحسینکردن به هر صورت باعث خشنودی کارکنانتان میشود. منتها تأثیر واقعی آن در افزایش بهرهوری کارکنان را وقتی خواهید دید که در جمع اعضای تیم کاری از کارکنانتان تعریف کنید. این کار واقعا خوشحالشان میکند و آنها انرژی بیشتری برای کارکردن پیدا خواهند کرد.
البته یادتان باشد برعکس این موضوع هم صادق است. در واقع، هیچکس دوست ندارد در حضور دیگران راجعبه کاستیهای کارش بشنود. وقتی قصد ارائه چنین بازخوردهایی را دارید، بهتر است در خلوت این کار را انجام دهید.
برخی از کارفرمایان، از ترس اینکه به احساسات کارکنان لطمه بزنند، بهکلی از فکر ارائه انتقاد سازنده و بازخورد صرفنظر میکنند. پیشگرفتن این مسیر در بلندمدت برای کسبوکار زیانرسان خواهد بود. کارکنان برای آنکه با روحیه بهتر و بهرهوری بیشتر کار کنند، به شنیدن بازخوردهای مؤثر نیاز دارند.
۶. توجه به راهحلها
هنگام ارائه بازخورد، بهتر است علاوه بر مطرحکردن مشکلات، کمی هم راجعبه راهحل مشکل پیش رو صحبت کرد. پیشنهادهایی مطرح کرد که مثلا از این طریق یا به روشی دیگر میتوان از پس این مشکل برآمد. چنین صحبتهایی کارکنان را از لحاظ ذهنی قویتر میکند و احتمال آنکه ایدههای بهتری پیدا کنند بیشتر میشود.
هنگام ارائه بازخورد به هریک از کارکنان، همیشه حواستان کاملا جمع باشد و به واکنشهای طرف مقابل دقت کنید. چه زمانی خوشحال میشود؟ چه زمانی ناراحت میشود؟ نوع برقراری ارتباط با هر شخصی، بسته به عوامل مختلف، متفاوت است. با درک این ویژگیهای شخصی میتوانید بازخوردهای مؤثرتر و بهتری در اختیار کارکنان بگذارید.
۷. ارائه بازخورد در زمان مناسب
هرچیز زمانی دارد و در بیشتر مواقع، فرصتی که از دست برود بازیافتنی نیست. اگر یکی از کارکنان در موضوعی به مشکل برخورده باشد و بازخوردی برای ارائه به او داشته باشید، باید همان موقع بگویید. اگر سه ماه بعد مثلا از بازخوردی که داشتید صحبت کنید، طرف مقابل باید به حافظهاش اتکا کند که چندان قابلاعتنا و عاری از خطا نیست.
اگر همان زمانیکه مشکلی پیش میآید راجعبه آن صحبت کنید، نتیجه کار بهمراتب بهتر و مؤثرتر خواهد بود.
در آخر اینکه…
اهمیت ارائه بازخورد مؤثر در کسبوکارتان را جدی بگیرید و از تمامی منابعی که در اختیار دارید برای پیشرفت در این موضوع بهره بگیرید. ارائه بازخورد مؤثر نقشی مهم و حیاتی در موفقیت و پیشرفت کسبوکار دارد. منتها گذشته از بحث اهمیت ارائه چنین بازخوردهایی، نکته مهم دیگر چگونگی ارائه بازخورد یا انتقاد سازنده است. اینکه چگونه از کاستیهای کار دیگری سخن بگوییم، بدون آنکه به شخصیت و احساس او لطمهای وارد شود.
نوع صحبتکردن با کارکنان خیلی مهم و تأثیرگذار است؛ مثلا بهجای اینکه بگویید «باید توی جلسات بیشتر صحبت کنی»، میتوانید از چنین عباراتی استفاده کنید: «تو آدم باهوشی هستی. دوست دارم از این بهبعد داخل تمامی جلسههایی که باهم پیش رو داریم بیشتر از ایدهها و پیشنهادهات صحبت کنی. اگه یه بارم اظهارنظر کنی کافیه». کارکنان فقط در شرایطی میل به پیشرفت نشان خواهند داد که تشویق شوند. با عیبجوییکردن نمیتوان به جایی رسید.

ریسکها را به سختی میتوان شناسایی کرد، چه برسد به اینکه بخواهیم آنها را کنترل کنیم و برای روبهرو شدن با آنها آماده شویم. این در حالیاست که اگر با نتایجی روبهرو شوید که از قبل آنها را پیشبینی نمیکردید، زمان، سرمایه و آبروی شما میتواند در معرض خطر قرار بگیرند. با وجود این احتمالات، بهخصوص جاییکه ممکن است شغل شما، با ریسکهای زیادی مواجه باشد، باید یاد بگیرید که چگونه از ابزار ارزیابی و کنترل ریسک بهگونه ای استفاده کنید که بتوانید به موقع خطرات را شناسایی و مدیریت کنید و اثرات منفی را روی برنامههایتان کاهش دهید. این مقاله شما را در این مسیر یاری خواهدکرد.
تحلیل ریسک به چه معناست؟
تحلیل ریسک فرآیندی است که به شما کمک میکند تا مشکلاتی را که ممکن است در آینده برای شما پیش بیاید و پروژهها و کسبوکارهای بزرگتان را از ریشه ضعیف کند، شناسایی و کنترل کنید. برای انجام این فرآیند، ابتدا باید تهدیداتی را که ممکن است سر راهتان قرار بگیرند، شناسایی کنید، سپس درجهی احتمال وقوع این تهدیدات را بسنجید.
تحلیل ریسک میتواند کار بسیار پیچیدهای باشد چرا که باید تمام جزییات کاریتان از جمله اطلاعات دقیق پروژه، دادههای مالی، پروتکلهای امنیتی، پیشبینیهای بازاریابی و دیگر اطلاعات مربوطه را یکبهیک بررسی کنید. از آنجا که این ابزار میتواند وقت، هزینه و اعتبار شما را حفظ کند، استفاده از آن اقدامی ضروری به حساب میآید.
چه زمانی از این ابزار استفاده کنیم؟
تحلیل ریسک، در بسیاری از موارد قابل استفاده و مفید است:
- زمانی که در حال طرحریزی برای پروژههای خود هستید. در این صورت قادر خواهید بود از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
- زمانی که میخواهید تصمیم بگیرید پروژهای را ادامه بدهید یا خیر.
- زمانی که قصد بهبود امنیت کاریتان را دارید و در حال مدیریت ریسکهای احتمالی در محل کار هستید.
- زمانی که درحال آماده شدن برای اتفاقات و مشکلاتی مانند خراب شدن ماشینآلات و دستگاهها، سرقت، بیماری کارکنان و یا بلایای طبیعی هستید.
- زمانی که درحال برنامهریزی برای مقابله با تغییراتی همچون ورود رقبای جدید به بازار یا تغییرات سیاستهای دولتی در محیط کار هستید.
چگونه از تحلیل ریسک استفاده کنیم؟
برای ارزیابی ریسکهای موجود گامهای زیر را دنبال کنید:
۱. تهدیدها را شناسایی کنید.
اولین قدم در تحلیل ریسک، شناسایی تهدیدات احتمالی یا موجودی است که امکان دارد با آنها روبهرو شوید. این تهدیدها میتوانند منابع مختلفی داشته باشند. برای مثال:
انسانی: بیماری، مرگ، آسیب جسمی، یا دیگر خسارات جسمی مهم برای افراد
عملکردی: ضعیف شدن تدارکات و عملکردها، دسترسی کمتر به منابع ضروری یا عدم موفقیت در بخش توزیع
اعتباری: از دست دادن مشتری و اعتمادبهنفس کارکنان یا آسیب به اعتبارتان در بازار
فرآیندی: ناتوانی در مسئولیتپذیری، اشکال در سیستمهای داخلی، کنترلها یا تقلب
پروژهای: هزینه کردن بیشاز بودجهی تعیینشده، طولانی شدن بیشاز اندازهی کارها، وجود مشکل در کیفیت محصولات و خدمات
مالی: شکست کسبوکار، نوسانات بازار سهام، تغییر نرخ سودها، در دسترس نبودن کمکهزینههای مالی
فنی: پیشرفتهای روزافزون تکنولوژی، ناتوانی در بهکارگیری آن
طبیعی: آبوهوا، بلایای طبیعی، بیماریهای واگیردار
سیاسی: تغییر در میزان مالیات، نظرات مردم، سیاستهای دولتی و یا نفوذ خارجی
مواد شیمیایی خطرناک، نورپردازی ضعیف، افتادن جعبهها، یا هر شرایطی که به سبب آن کارکنان و محصولات صدمه ببینند.
شما هم میتوانید از رویکردهای متفاوتی برای پیشبرد این تحلیل استفاده کنید:
- فهرستی مانند فهرست بالا تهیه کنید و ببینید کدامیک شما را تهدید میکند.
- به سیستمها، فرآیندها و ساختارهایی که از آنها استفاده میکنید دقت کنید و ریسکی را که هرکدام از آنها ممکن است با خود به همراه بیاورد، ارزیابی کنید. چه ضعف و آسیبی از جانب آنها شما را تهدید میکند؟
- به دیدگاههای متفاوت دیگران هم گوش بسپارید. اگر شما تیمی را رهبری میکنید، از افرادتان بخواهید نظراتشان را برای عملکرد بهتر اعلام کنند، و از دیگر افراد فعال در سازمان یا کسانی که پروژههای مشابه را دنبال میکنند، مشورت بگیرید.
۲. میزان ریسک را تخمین بزنید
به محض اینکه ریسکهای احتمالی پیشِ رویتان را شناسایی کردید، باید میزان احتمال وقوع آنها را بسنجید و هم از میزان تاثیر و خسارات بالقوهای که میتوانند برای شما داشته باشند آگاه شوید.
یک راه این است که درصد احتمال وقوع خطر را حدس بزنید و آن را در هزینهای که وقوعِ آن خطر برای شما خواهد داشت ضرب کنید. این فرمول به شما هزینهی واقعی ریسک را میدهد:
هزینهی وقوع خطر × احتمال وقوع آن = هزینهی ریسک
بهعنوان یک مثال ساده، تصور کنید ریسکی را شناسایی کردهاید که بر طبق آن هزینهی اجارهتان بالا میرود. ۸۰٪ احتمال میدهید که این اتفاق در سال آینده بیافتد، زیرا که صاحب ملک شما هزینهی اجارهی دیگران را هم بالا برده است. اگر این اتفاق بیافتد، شرکت شما باید در سال آینده متحمل پنجاه میلیون تومان هزینهی اضافی شود. بدین ترتیب، هزینهی ریسک افزایش اجاره میشود:
۰.۸۰ ( احتمال وقوع خطر) × ۵۰۰۰۰۰۰۰ تومان (هزینهی وقوع خطر) = ۴۰۰۰۰۰۰۰ تومان (هزینهی ریسک)
از این مرحله باعجله عبور نکنید. تا جایی که میتوانید اطلاعات کسب کنید و با دقت بالا میزان احتمال وقوع خطر و هزینههای ناشی از آن را تخمین بزنید. اگر ابزار درستی برای پیشبینی ندارید میتوانید از دادههای سالهای گذشته اطلاعات بگیرید.
چگونه ریسک را مدیریت کنیم؟
به محض اینکه هزینههای ریسکهای احتمالی را شناسایی کردید، میتوانید راههای مدیریت آنها را بررسی کنید.
سعی کنید به رویکردهای اقتصادیتر روی بیاورید، چراکه اگر هزینههای پیشگیری، بیش از هزینههای ناشی از تهدید باشند به هیچ عنوان منطقی نیست. در این حالت حتی بهتر آن است که ریسک را بپذیرید تا برای از بین بردن آن، بیشتر از حدِ منابعتان استفاده کنید. حواستان باشد چگونه از این ابزار استفاده میکنید، بهخصوص وقتی که پای اخلاقیات یا امنیت شخصی در میان است.
از ریسک دوری کنید
در برخی موارد شاید لازم باشد که به طور کلی از ریسک دوری کنید. این کار میتواند به معنای درگیر نشدن در کسبوکار جدید، تبادل پروژهها و صرف نظر از یک فعالیت پرخطر باشد. اما این کار زمانی شدنی است که ریسکهای یک پروژه، منافع سازمان شما را به خطر نیاندازد، یا آن ریسکها چندان ارزش صرف هزینه جهت مقابله را نداشته باشند. اما باید به خاطر داشته باشید که با نادیده گرفتن ریسکهای بالقوه، فرصتی را هم از دست خواهید داد. از تحلیل چه میشود اگر…؟ برای ارزیابی گزینهها هنگام تصمیمگیری استفاده کنید.
ریسک را با دیگران تقسیم کنید
شما میتوانید ریسکها را تقسیم کنید و متعاقبا سود به دست آمده از یک پروژه را با فرد، سازمان یا طرف سوم دیگری تقسیم کنید. برای مثال، میتوانید ریسکتان را از طریق بیمه شخص ثالثِ ساختمان شرکت و انبارتان، با شرکت بیمه تقسیم کنید، یا اینکه در تولید یک محصول مشترک، با سازمان دیگری مشارکت کنید.
ریسک را بپذیرید
آخرین گزینهی شما پذیرفتن ریسک است. این گزینه زمانی روی میز قرار میگیرد که شما راهی برای جلوگیری از ریسک یا کاهش آن نداشته باشید، یا هزینهی زیان بالقوهی پیشرو، از هزینهی بیمه کردن شرکت کمتر باشد و یا سود بالقوهای که در انجام کار وجود دارد به پذیرفتن تمام ریسکهایش بیارزد. برای مثال ممکن است شما ریسک شروع دیرهنگام یک پروژه را بپذیرید، تنها به این دلیل که سود آن پروژه هزینههای اولیه را پوشش میدهد.
کنترل ریسک
اگر قرار است ریسک را بپذیرید بهتر است اقداماتی در جهت کاهش اثرات منفی آن انجام دهید.
آزمایشهای کسبوکار، روشهای موفقی برای کاهش ریسک هستند. با استفاده از آنها میتوانیم فعالیت پرخطر را در مقیاس کوچک و کنترلشده انجام دهیم و متوجه شویم که مشکلات احتمالی کجا پیش میآیند، آنگاه میتوانیم اقدامات پیشگیرانه و بازرسانه مناسب را پیش از شروع فعالیت در مقیاس اصلی، پیدا و پیادهسازی کنیم.
اقدامات پیشگیرانه مربوط به پیشگیری از وقوع وضعیتهای پرخطر است، که شامل آموزش حفظ امنیت و سلامت، حفاظت فایروال، سرورِ شرکتهای بزرگ و آموزش متقابل تیمِ کاریتان میشود.
اقدامات بازرسانه شامل شناسایی نقاطی از فرآیند است که میتواند باعث ایجاد مشکل و خطا شود. برای جلوگیری از این اتفاقات مراحلی برای حل این مشکلات (در صورت بروز) تعریف میشود. اقداماتی مثل بررسی مجدد صورتهای مالی، تستهای ایمنی قبل از عرضه محصول و یا نصب حسگرهایی برای شناسایی محصولات معیوب.
برتامهریزی-اقدام-بررسی-تصویب، یکی از روشهای متداول برای کنترل تاثیر شرایط ریسکی به شمار میرود. همانند آزمایشهای کسبوکار، این روش هم راههای گوناگونی را برای کاهش ریسکهای احتمالی امتحان میکند. این ابزار 4 مرحلهای از طریق آنالیز موقعیت، ارائه و آزمایش یک راهحل، بررسی چگونگی کارکرد آن و در نهایت اجرای آن به شما کمک میکند تا حد ممکن خطرات احتمالی پیش رو تا به کمترین میزان خود برسانید.
نکات کلیدی
تحلیل ریسک، یک راه اثبات شده در شناسایی و سنجش عواملی هستند که میتوانند در موفقیت یک پروژه یا کسبوکار تاثیر منفی بگذارند. این تحلیلها شما را قادر میسازند تا خطراتی احتمالی که شما و سازمانتان را تهدید میکنند بشناسید و مشخص میکنند که آیا میتوانید تصمیم پیش رویتان را عملی کنید یا خیر.
به محض اینکه شما ارزش ریسکی را که قرار است با آن مواجه شوید، بسنجید، میتوانید راههای مختلف مدیریت آن را نیز کنترل کنید، مدیریت ریسک میتواند تصمیم بر اجتناب از ریسک، تقسیم آن، یا پذیرش ریسک در کنار کاهش تاثیرات منفی باشد. بسیار مهم است که شما در هنگام تحلیل ریسک به صورت همهجانبه مسائل را بسنجید و از تمام عواقب و پیامدهای آن آگاه باشید. این آگاهی خصوصاً شامل آگاهی از هزینهها، اصول اخلاقی و حفظ امنیت افراد میشود.